Koning krijgt geloofsbrieven ambassadeurs

Koning Willem-Alexander ontvangt vandaag op Paleis Noordeinde in Den Haag nieuwe ambassadeurs. Sheikh Mohammed Belal van Bangladesh en Vladimir Norov uit Oezbekistan komen hun geloofsbrieven overhandigen en worden daarvoor met het gebruikelijke ceremonieel ontvangen.

Volgens protocol haalt een kamerheer van de koning de ambassadeurs op met een galarijtuig. Voor de eventuele ambassadestaf staat er een blauw rijtuig ter beschikking. De rijtuigen worden getrokken door twee paarden. Twee bijrijders in galatenue rijden voorop. Voor en achter elke stoet rijden twee ruiters van de bereden marechaussee in ceremonieel tenue.

Bij Paleis Noordeinde staat een erewacht en de Kapel der Koninklijke Luchtmacht opgesteld. Na een eresaluut van vier roffels en het volkslied van Bangladesh of Oezbekistan volgt een inspectie van de erewacht. Binnen zullen de ambassadeurs hun geloofsbrieven aanbieden. Bij vertrek krijgt elke ambassadeur opnieuw vier ereroffels. De ambassadeurs dragen jacquet of de nationale dracht.

In Nederland is het gebruikelijk om ambassadeurs zo snel mogelijk te ontvangen. Pas na het aanbieden van hun geloofsbrieven kunnen ze namelijk officieel aan het werk. In andere landen kan het wel eens maanden duren alvorens het staatshoofd of zijn aangewezen vervanger tijd maakt voor de plechtigheid, waardoor een diplomaat formeel niet aan de slag kan. Vorige week kwamen de nieuwe ambassadeurs van Guyana en Ethiopië op Noordeinde langs.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen