Koning Bezoekt Covid Afdeling Westeinde

Koning krijgt alarmerend nieuws in ziekenhuis

Donderdag heeft koning Willem-Alexander zich in ziekenhuis HMC Westeinde in Den Haag uitgebreid laten bijpraten over de tweede golf van de coronapandemie en de gevolgen daarvan voor de ziekenhuiszorg.

Tijdens zijn werkbezoek werd er steeds weer opnieuw gevraagd naar de verschillen tussen de eerste golf dit voorjaar en de tsunami – zoals de voorzitter van de Raad van bestuur het noemde – die nu aanzwelt. “In Den Haag lijkt de situatie nu op die in Brabant eerder dit jaar”, was de alarmerende boodschap die Willem-Alexander te horen kreeg. Dat levert bijvoorbeeld problemen op voor de opname van nieuwe coronapatiënten, of over het overnemen en herplaatsen daarvan. Bestuursvoorzitter Ingrid Wolf schetste het dilemma. “Neem je twee of drie patiënten over van een ander ziekenhuis met het risico dat je de volgende dag bedden tekort komt en zelf op zoek moet naar plaatsen? Dat is een probleem. Waar raken we de patiënten kwijt?”

In het voorjaar ging de reguliere ziekenhuiszorg wel op een lager pitje, maar nu is dat anders. Dat houdt in, zo hoorde de koning, dat met hetzelfde aantal mensen twee keer zoveel moet worden gedaan. Het inspringen van personeel van andere afdelingen voor de coronazorg is nu ook moeilijker. “Niet iedereen is al hersteld van de eerste golf. Het is moeilijk om hen weer te motiveren. Ze hebben het heel erg zwaar gehad”, werd verteld op de Covid-afdeling, waar de koning op de gang werd bijgepraat.

De koning was benieuwd of verplegers en artsen ook te maken kregen met een andere houding van patiënten en hun families. Dat was het geval, maar dat was gezien de angst en stress ook wel te begrijpen. Hij vroeg ook door naar de voors-en tegens van overplaatsingen en de mogelijkheden om mensen naar huis te sturen en ze een zuurstofapparaat mee te geven. Op die manier zou in het ziekenhuis meer ruimte ontstaan, maar het bleek niet zo eenvoudig, mede vanwege de onvoorspelbaarheid van het virus. Helemaal somberheid was het niet. In de eerste golf kwamen patiënten zieker binnen dan nu. Ook kan er nu sneller worden getest en is de werkwijze op de ic verbeterd.

LEES OOK:

Haakon kan zich voorstellen dat mensen coronacrisis zat zijn

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.