Koning en koningin houden nieuwjaarsontvangst

Willem-Alexander en Máxima ontvangen dinsdag enkele honderden gasten in het Koninklijk Paleis Amsterdam voor de traditionele nieuwjaarsontvangst.

Ook prinses Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn bij de receptie op het paleis aanwezig.

Dit jaar zijn specifiek vertegenwoordigers uit het openbaar vervoer uitgenodigd. Als voorbereiding op de speciale gasten bracht koning Willem-Alexander in december een werkbezoek aan openbaarvervoerbedrijven in Groningen en Drenthe. De koning stapte onder meer in een waterstofbus, waarmee hij door het centrum van Assen reed.

Sinds 2013 is het gebruikelijk uitnodigingen te sturen naar vertegenwoordigers van speciale sectoren, zoals bijvoorbeeld de politie en het onderwijs. Dit jaar is dat dus het openbaar vervoer.

Woensdag is er nog een tweede nieuwjaarsontvangst in het paleis. Dan ontvangt het koningspaar leden van het corps diplomatique en internationale organisaties.

Koning heeft vertrouwen in organisatie Eurovisiesongfestival

Koning Willem-Alexander heeft er alle vertrouwen in dat Rotterdam een succes maakt van de organisatie van het Eurovisiesongfestival. Dat zei de koning tijdens de nieuwjaarsontvangst op het Koninklijk Paleis Amsterdam.

“In eigen land zal 2020 waarschijnlijk geen saai jaar worden. En dan druk ik me heel voorzichtig uit…”, zei Willem-Alexander in zijn toespraak. Hij noemde daarbij onder meer het Eurovisiesongfestival dat dit jaar in Ahoy Rotterdam wordt georganiseerd.

Willem-Alexander: “Er wordt keihard gewerkt en ik weet zeker dat het een prachtig resultaat gaat opleveren. Douze points voor Rotterdam! Iedereen die erbij betrokken is: heel veel succes.”

Koning Willem-Alexander, die groot sportliefhebber is, richtte zich in zijn speech ook tot de topsporters van Nederland. “Met de Olympische Spelen en het EK Voetbal wordt het een zinderend sportjaar. Ik ben vast niet de enige die daarnaar uitkijkt.”