Koning bij sluitingsceremonie tribunaal

Koning Willem-Alexander was donderdagmiddag aanwezig bij de sluitingsceremonie van het Joegoslavië-Tribunaal in de Ridderzaal in Den Haag. Het tribunaal sluit officieel op 31 december zijn deuren.

Tijdens de ceremonie hielden onder meer António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, en minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken een toespraak. 'Het verhaal van dit tribunaal is er een van juridisch succes', zei Zijlstra in zijn welkomstwoord. 'Het was een unieke rechtbank. Uniek vanwege de aanklacht tegen een staatshoofd. Uniek in zijn jurisprudentie. Uniek in het veroordelen van zoveel mensen beschuldigd van wreedheden en seksueel geweld in oorlogstijd'.

Het Joegoslavië-Tribunaal is opgericht ten tijde van de Balkanoorlog in 1993 door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en moest oorlogsmisdadigers berechten en bestraffen. De afgelopen 24 jaar zijn in totaal 161 verdachten voorgeleid. De meesten van hen zijn veroordeeld. De nog lopende (beroeps-)zaken zullen worden afgehandeld door het VN Restmechanisme voor Internationale Hoven (Mechanism for International Criminal Tribunals).