Image 26

Koning biedt luisterend oor ZZP’ers: ‘‘Velen zien het somber in’’

Donderdag heeft Willem-Alexander een goed beeld gekregen over hoe zzp’ers met de coronacrisis omgaan. Zelfstandigen hebben het moeilijk, maar er is ook veel veerkracht, zo bleek na het gesprek met vijf zzp’ers en Cristel van de Ven, voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN).

Van de Ven, die met VZN ruim honderdduizend zelfstandig ondernemers vertegenwoordigt, vertelt dat de meeste zelfstandigen in het afgelopen jaar positief verdergaan. Degenen die (tijdelijk) hun baan verloren keken juist verder naar waar dan wel werk is, al zijn er volgens haar ook veel schrijnende gevallen waar een overstap niet altijd mogelijk is. Dat beeld zag de koning al eerder tijdens een werkbezoek aan de GGD in Utrecht, zo vertelde hij. Daar was het merendeel van de werkenden zzp’er uit een andere sector, allemaal mensen die hun baan waren kwijtgeraakt maar aan de slag gingen onder het motto ‘we werken nu om dat te verslaan wat onze baan heeft afgenomen’.

Een deel van de zelfstandigen worstelt met de verschillende steunpakketten die er in het leven zijn geroepen. Sommigen komen daar niet of nauwelijks voor in aanmerking, zo schetste René Tol als zelfstandig yogadocent. “Mensen in mijn omgeving zijn murw. Ze hebben het voor een deel opgegeven, dat is echt triest”, zei hij. Volgens hem zien al veel zzp’ers het somber in. “Zij zien het ondernemerschap niet meer zitten. Het water staat ons niet tot aan de lippen maar voor een groot deel van ons al boven het hoofd.” Ook die verhalen herkende koning Willem-Alexander van eerdere gesprekken met zelfstandigen. De regelingen zijn vaak lastig te bereiken, zo hoorde hij eerder. Zelfstandig orkestdirecteur en dirigent Arjan Dunning verwoordde dat mooi: “Ik heb soms het gevoel dat ik in een ruimte ben binnengekomen waar het donker is, ik het lichtknopje niet kan vinden en niet weet welke kant ik op moet.” De koning neemt die problemen mee met gesprekken die hij in Den Haag voert, zo beloofde hij.

LEES OOK:

Geen militaire uniforms op uitvaart Philip

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen