Koning Brengt Werkbezoek Aan Teststraat Corona En Ggd Hollands M

Koning bezoekt GGD: ‘Houd vol’

Vandaag was Willem-Alexander op bezoek bij GGD Hollands-Midden. “Houd vol”, zei hij tegen de medewerkers van de teststraat in Leiderdorp en de afdeling infectieziekten in Leiden. “We hebben de hulp van de burgers nodig door de regels na te leven”, zo kreeg de koning te horen van een van de coördinatoren van het bron-en contactonderzoek. Handen wassen en afstand bewaren blijven Het is belangrijk de coronaregels op te blijven volgen.

De GGD-directeur vertelt dat het een epidemie is met alleen maar pieken en geen dalen. Zijn organisatie moet het algemeen belang en de volksgezondheid bewaken en bewaren, maar in de gesprekken botst dat met individuele belangen, werd de koning uitgelegd. Niet iedereen wil meewerken aan het contactonderzoek: de telefoon wordt gewoon niet opgenomen of quarantaine wordt geweigerd.

Willem-Alexander wilde weten hoe de GGD dacht over voorrang bij het testen voor bepaalde beroepsgroepen. In Hollands Midden krijgen zorgmedewerkers al voorrang. Voor hen zijn er speciale testtijden, waardoor de uitslag nog dezelfde dag kan worden gegeven. Maar als de groep wordt uitgebreid met leerkrachten, brandweer en politie, worden de nu al vaak te lange wachttijden voor ‘gewone mensen’ nog langer.

Ook de corona-app werd door de koning aan de orde gesteld. Hij vroeg of die het werk zou vergemakkelijken. Het antwoord was dat de app in het begin zeker tot veel meer verontruste telefoontjes zal leiden, maar bij verdere verfijning op den duur wel zou helpen. Een positieve noot was er bij het bezoek ook. De GGD kreeg nu veel minder meldingen van andere virussen en infecties omdat mensen meer thuis bleven.

Lees ook:

Buitenechtelijke dochter koning Albert wil toch titel van prinses

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.