Koning Willem-Alexander Bezoekt Jubilerend Brabants Dagblad

Koning bezocht gisteren redactie van Brabants Dagblad

De redactievloer van het Brabants Dagblad in de voormalige fabriek van De Gruyter in Den Bosch is de afgelopen maanden niet meer zo druk bezet geweest als dinsdagochtend voor het bezoek van koning Willem-Alexander.

Het was er ook nooit zo stil met zoveel mensen tegelijk aanwezig. Iedereen had vooral aandacht voor het koninklijk bezoek. Het rinkelen van een enkele telefoon trok dan ook zeer de aandacht, ook van Willem-Alexander, die honderduit vroeg over het werk bij de krant.

Bezoek koning Brabants Dagblad

De veiligheid van journalisten en fotografen kwam uitgebreid aan bod, evenals de onderzoeksjournalistiek, het belang van regionale verslaggeving en de wens tot meer diversiteit op de vrijwel geheel ‘witte’ redactie en meer vrouwen op sleutelposten. De koning kreeg een rondleiding op de redactie en kon het niet laten af en toe stekelige opmerkingen te maken wanneer de voor zijn bezoek aanwezige media geen anderhalve meter afstand hielden.

Willem-Alexander wilde weten hoe in een kleine gemeente onafhankelijk verslag kan worden gedaan en hoe krantenkoppen tot stand komen. Hij wist dat verslaggevers vaak zeggen daarvoor niet verantwoordelijk te zijn, in elk geval wanneer de kop slecht uitvalt. Hoofdredacteur Lucas van Houtert vertelde dat er wel enige waarheid in zat: er worden suggesties gegeven, maar bij de opmaak wordt de kop boven een verhaal uiteindelijk bepaald.

De visite werd afgerond met een korte ontmoeting met lezers van de dit jaar 250 jaar oude krant. Het gesprek ging vooral over het digitaal lezen en het op papier lezen. De jeugd koos duidelijk voor de app, de oudere lezer hield het bij de papieren versie en keek zelfs niet op de app. De koning bleek zelf een hybride gebruiker, zo vertelde hij.

Lees ook: Dit melden de Duitse kranten over W.A. en Máxima

Beeld & Bron: ANP