Netherlands Royalty Christmas

Kersttoespraak Willem-Alexander was kijkcijferhit

Op Eerste Kerstdag sprak koning Willem-Alexander heel Nederland toe. Op NPO 1 heeft dat ruim 1,2 miljoen kijkers getrokken, blijkt uit de cijfers van Stichting Kijkonderzoek (SKO). De koning stond tijdens zijn praatje stil bij alle mensen die door corona zijn getroffen, op welke manier dan ook, en stak hen een hart onder de riem.

De toespraak werd ook op NPO 2 uitgezonden, waar nog zo’n 176.000 kijkers op af kwamen. Op die zender was ook een gebarentolk te zien. Bij RTL 4 keken er veel minder mensen naar de koning, gemiddeld 21.000. Verder trok de speech van Willem-Alexander op SBS 6 zo’n 107.000 kijkers. In totaal komt dat toch uit op ruim 2,2 miljoen kijkers. 

Naast de bemoedigende woorden van de koning bedankte hij ook iedereen die zich de afgelopen maanden aan de coronavoorschriften heeft gehouden. Hij zei dat de coronapandemie “het allerbeste” in ons heeft wakker gemaakt, maar ons ook confronteerde “met de scherpe en ongemakkelijke kanten van onszelf en de samenleving”, daarbij doelend op onrust en onzekerheid. “Daar kunnen we slecht mee omgaan. We gaan ervan uit dat alles in het leven te beheersen is, maar dit onttrekt zich aan onze greep”, aldus de koning.

LEES OOK:

Uitreiking van koninklijke schilderprijs wordt groots gevierd

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.