Juristen hebben kritiek op subsidie van Kroondomein Het Loo

In het tv-programma Zembla stellen drie vooraanstaande juristen dat de subsidie die Willem-Alexander krijgt voor het Kroondomein Het Loo onrechtmatig is verleend. Uit de beschikking blijkt dat de overheid de koning vrijstelt van belangrijke voorwaarden. Volgens de experts is dit in strijd met de wet. Door de vrijstelling mag de koning een gebied van 7200 hectare, zo'n driekwart van het hele natuurgebied, drie maanden per jaar voor het publiek gesloten houden.

Het Veluwse natuurgebied wordt beheerd door de koning maar is eigendom van de Staat. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV) verstrekt in totaal 4,7 miljoen euro natuursubsidie aan de koning voor de periode 2016 – 2021. Voor andere subsidieontvangers geldt dat ze het terrein minstens 358 dagen per jaar moeten openstellen voor het publiek en dat slechts 1 hectare mag worden aangehouden voor privégebruik. De openstellingseis is bedoeld om de belastingbetaler te laten meegenieten van het gesubsidieerde natuurgebied. Nu blijkt dat de koning ‘ter bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer’ niet 1 hectare maar 7200 hectare van het Kroondomein mag sluiten en geheel is vrijgesteld van de openstellingsverplichting van 358 dagen.

Er is al lange tijd ophef over de subsidieverlening voor het Kroondomein. Het grootste gedeelte in de Tweede Kamer wil dat het Kroondomein het hele jaar voor het publiek toegankelijk is. Premier Rutte heeft nooit antwoord gegeven op de vraag op welke gronden de ontheffing is verleend.

Lees ook:

Het is toch nog mogelijk om een kijkje te nemen in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. Momenteel is het paleis gesloten vanwege de coronacrisis. Op 30 mei zendt Omroep MAX een rondleiding door het officiële ontvangstpaleis van de koning uit op televisie.

Kijkje nemen in het gesloten Paleis op de Dam? Omroep MAX geeft een exclusieve rondleiding

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen