Irene: ‘Ik laat mijn kleinkinderen zelf de natuur ontdekken’

In de aanloop naar haar 75e verjaardag gaf prinses Irene een interview aan de EO. Irene van Lippe-Biesterfeld zet zich al jarenlang in voor het herstellen van de relatie tussen mens en natuur. In de uitzending vertelt ze over een bijzonder moment tijdens haar jonge jaren in Canada, waar ze verbleef tijdens de Tweede Wereldoorlog.

''Mijn allereerste natuurervaring was in Canada. We liepen naar school en ik liep aan de hand van een rechercheur toen we langs een appelboom kwamen die in bloei stond tegen een blauwe lucht…een helder blauwe lucht. Dat heeft me diep geraakt. Ik zou het nog zo kunnen uittekenen of schilderen. Op dat moment heb ik een soort Godsbesef gehad, als heel klein kind, van pure schoonheid… van pure waarheid'', zegt Irene. Ze vertelt volgens de EO waar haar drive vandaan komt en welke toekomstdromen zij heeft.

Bloemen

Ook praat ze over haar rol als oma van zes kleindochters. Een dimensie in haar leven waar ze naar eigen zeggen intens van geniet. ''Ik laat mijn kleinkinderen zelf de natuur ontdekken, een beetje rotzooien. Ik leg niet veel uit, het benoemen van de bloemen vind ik niet zo belangrijk. Ik laat ze wel de bloemen ruiken en vertel dat ze ze niet allemaal mogen plukken (lacht). Dat ze ervaren dat ze mogen zijn wie ze zijn buiten.''

Het vraaggesprek is te zien in een extra uitzending van Blauw bloed die de publieke omroep vrijdagavond vanaf 18.55 uur uitzendt op Nederland 2.