Hoeveel personeel heeft Willem-Alexander eigenlijk?

Het zal je nog verbazen hoeveel mensen werken voor het Koninklijk Huis. Wij zochten uit om hoeveel mensen en welke functies het zoal gaat. En eh.. ze werken niet al-le-maal alleen maar voor de koning, hoor.

Als je in de materie duikt, wordt al snel duidelijk hoe een en ander heet. Een van de eerste zinnen op de website van het Koninklijk Huis – over hun personeel – luidt: De Dienst van het Koninklijk Huis bestaat uit het Civiele Huis en het Militaire Huis en telt ruim 300 medewerkers. Zij werken op de Koninklijke woon- en werkverblijven zoals Paleis Noordeinde en Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, het Koninklijk Paleis in Amsterdam en woonverblijven in Apeldoorn en Baarn. Goed, het Civiele Huis en het Militaire Huis dus.

In totaal meer dan 300 man personeel. Maar niet állen direct werkend voor Willem-Alexander. Ook tante Margriet bijvoorbeeld, wordt ondersteund. Net zoals Máxima een hofdame heeft. En Beatrix haar badkamer niet zelf hoeft te poetsen. Onderstaand organigram geeft een globale weergave van de verschillende beroepen:

Organigram Personeel Koninklijk Huis

Overigens kun je zelf ook voor de koning en zijn familieleden werken, mocht je dat willen. Er is niets geheimzinnigs aan de vacatures, die vind je op de website van het Koninklijk Huis. Zo zoeken ze bijvoorbeeld een medewerker voor de Huishoudelijke Dienst. En ook een kok.

In mei werd bekend dat Willem-Alexanders stalmeester, Bert Wassenaar, na 25 jaar trouwe dienst met pensioen en in deze editie van Royalty lees je meer over het inkrimpen van de hofhuishouding. Fijn leesvoer!

Boeren Arriveren In Den Haag Voor Actie Tegen Omgevingswet

LEES OOK:

Speel de grote prinsessenquiz!

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: koninklijkhuis.nl. Beeld: koninklijkhuis.nl / RVD / Instagram @koninklijkhuis