Koningsdag Op Paleis Huis Ten Bosch

Hoera! Amalia viert morgen haar verjaardag

Nog een nachtje slapen en dan wordt de oudste dochter van koningin Máxima en koning Willem-Alexander alweer 17 jaar. Dat betekent het begin van haar laatste jaar ‘gewone’ jeugd. Over een jaar immers wordt ze meerderjarig en komen de eerste verplichtingen, al krijgt ze daar wel goed voor betaald.

Het afgelopen jaar is Amalia ondanks de coronacrisis of misschien wel juist daardoor meer in het nieuws geweest dan in voorgaande jaren. Zo had ze dit voorjaar nadrukkelijk een eigen rol bij de thuiseditie van Koningsdag, deed ze mee aan het publieke klappen voor de zorg en was haar optreden bij de fotosessie in juli met name in Argentinië veelbesproken. Haar verlengde herfstvakantie in Griekenland leidde met name op sociale media tot veel reacties. Amalia en Alexia kwamen in oktober namelijk niet gelijk met hun ouders en jongste zusje mee terug van het omstreden uitstapje nét nadat minister-president Mark Rutte iedereen had aangeraden toch vooral thuis te blijven.

De prinses had op haar gymnasium net als andere scholieren in Nederland te maken met thuisstudie en de spanningen die dat in de thuissituatie opleverde. Ze is bezig aan haar laatste schooljaar. Als alles goed gaat, is ze pas 17,5 jaar wanneer ze haar diploma behaalt. Meteen gaan studeren, hoeft dan ook niet. Er is een tussenjaar bedacht, maar of dat ook zo kan worden ingevuld als gewenst zal mede worden bepaald door de volgend jaar geldende coronamaatregelen.

LEES OOK:

Komende week geheel in het teken van prinses Amalia

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.