Pieter Van Vollenhoven Reikt Penningen Uit

Het was een bijzondere zondag voor Pieter van Vollenhoven

De remonstrantse en vrijzinnig-protestantse kerk in Amsterdam-Zuid had gisteren een niet-alledaagse spreker op bezoek, voor de zondagdienst. Pieter van Vollenhoven sprak vol passie over thema’s als geduld, moed en doorzettingsvermogen. Een bijzondere zondag voor deze bijzondere man.

In Vrijburg, in het zuiden van de hoofdstad, was Pieter van Vollenhoven door de dominee uitgenodigd om te komen (s)preken. Hij gaf aan dat ‘die aardige dominee’ (Joost Röselaers) hem had gevraagd, vanwege zijn brede en overduidelijke maatschappelijke betrokkenheid. En dat hij, na een tijdje van overweging, dus had toegezegd.

De echtgenoot van prinses Margriet sprak met verve over onderwerpen als doorzettingsvermogen en durf. Hij mocht de wekelijkse overweging uitspreken. In wat inmiddels ‘de preek van de leek’ wordt genoemd ging hij openhartig in op alle bedenkingen die er rondom zijn eigen persoon waren, ‘vroeger’. Zo kregen hij en Margriet destijds alom te horen dat hun voorgenomen huwelijk gedoemd was te mislukken. Inmiddels zijn ze bijna 54 jaar gelukkig getrouwd. Ook vonden veel politici ‘van toen’ het maar lastig dat Pieter allerlei adviesfuncties wilde en ging bekleden. Allemaal redenen voor hem om juist door te zetten. Met name zijn werk voor verkeersveiligheid ligt hem nog altijd na aan het hart. “De slachtoffers waren een motivatie om door te gaan”, zei hij daarover onder meer.

Zijn zondagspreek was doorspekt met zelfspot en relativeringsvermogen. Zo deelde hij met de kerkgangers de herinnering dat hem vroeger vooral werd afgeraden om ‘door te leren’. “Ik had bij wijze van spreken nog bijles nodig voor Tekenen en Gym, op het Gymnasium”, grapte hij. Een moeizame middelbare schooltijd, maar mooi wel dat hij erna – succesvol – ging studeren in Leiden. Waar hij ook Margriet ontmoette. De rest is geschiedenis.

Helemaal ‘des Pieters’ deelt hij ook enkele Tweets over zijn praatje in de kerk

LEES OOK:

Prins Carlos openhartig over zijn buitenechtelijke zoon

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP, Twitter @PietervVol