B717f7773e195f233f19b82825c94006

Helaas: Monumentale bomen Paleis het Loo worden alsnog gekapt

Omwonenden van het Paleis het Loo zijn niet blij met de plannen om de bomenlanen te kappen. Met de Wet Natuurbescherming probeerden ze het nog tegen te houden, maar zonder succes. Ze hebben geen gelijk gekregen van de bestuursrechter in Arnhem.

Een boommarter, vleermuizen en vliegende herten (een keversoort) huizen in de tuin en worden beschermd door de Wet Natuurbescherming. Het Loo kreeg evenwel van de Provincie Gelderland een ontheffing omdat de dieren – onder meer met een vervangende nestkast voor de boommarter – door de kap niet in gevaar zouden komen. Omwonenden zijn het daar niet mee eens. Het Loo wil de bomenrijen vervangen voor de veiligheid van bezoekers. Dat werd nog noodzakelijker toen een beuk tegen het entreegebouw viel en in februari 2020 nog een eik tegen een paleisvleugel.

Paleis Het Loo gebruikt volgens omwonenden die twee bomen als ‘excuusbomen’ voor de kap. Uit een onderzoek, waarbij aan takken van bomen is getrokken, zou zijn gebleken dat de meeste bomen gewoon in goede conditie zijn en niet zomaar afbreken. Volgens omwonenden is dat onderzoek onder de pet gehouden. De oudste bomenrijen van het tuinencomplex zijn net als het paleis zelf van eind zeventiende eeuw.

LEES OOK:

Coronaheld Tom Moore (100) overleden aan corona

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP Beeld: ANP

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen