Image 10 2

Gouden Koets is terug en populairder dan ooit

Sinds deze week staat de Gouden Koets, die in 2015 van het toneel verdween, weer volop in de belangstelling. Het rijtuig is vanaf vrijdag in het Amsterdam Museum te bezichtigen en woensdag geeft de NOS een inkijkje bij het restauratieproces van de afgelopen jaren.

Door de jaren heen groeide de koets uit van een door koningin Wilhelmina in 1898 niet gewenst geschenk tot een nationaal symbool en een trekpleister op Prinsjesdag. In de afgelopen tien jaar ontstond er discussie of de koets, die in 2015 voor het laatst werd ingezet, nog wel kon worden gebruikt vanwege het door velen als kwetsend ervaren ‘koloniale’ zijpaneel.

Het gaat om de linkerzijde waarop de ‘Hulde van de Koloniën’ is aangebracht, met onder meer knielende zwarte mannen. Volgens velen is dat anno 2021 niet meer acceptabel. Koning Willem-Alexander volgt de discussie, maar neemt er vooralsnog niet aan deel. Hij zei vorig jaar dat hij de Gouden Koets eerst in “volle glorie” hersteld wilde zien voordat hij zou bepalen of het rijtuig nog gebruikt zou worden. De discussie werd de laatste jaren minder hard gevoerd omdat de Gouden Koets van het toneel verdween vanwege de ingrijpende restauratie. Na 117 jaar dienst werd de koets vrijwel helemaal uit elkaar gehaald waarna alle onderdelen minutieus onder handen werden genomen. De renovatie is door de koning uit zijn eigen begroting betaald. De precieze kosten zijn niet openbaar gemaakt, maar in 2015 werd een schatting gemaakt van minstens 1,2 miljoen euro.

LEES OOK:

Kroonprinses Mary doet mee met potje voetbal

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.