Placeholder

Geuzenpenning voor Mabels Girls Not Brides

Prinses Mabel neemt op 13 maart in de Grote Kerk van Vlaardingen de Geuzenpenning in ontvangst als voorzitter van Girls Not Brides. Die organisatie kreeg de onderscheiding vrijdag toegekend, zo maakte de stichting Geuzenpenning bekend. De penning geldt als eerbetoon aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en die zich verzetten tegen dictatuur, discriminatie en racisme.

Girls Not Brides, in 2011 mede door prinses Mabel opgericht, strijdt wereldwijd voor de afschaffing van kindhuwelijken. Het is een paraplu voor inmiddels bijna duizend organisaties in 95 landen die internationaal, nationaal en lokaal actief zijn om via verandering van wetgeving, voorlichting en onderwijs, projecten met dorpsoudsten en dergelijke een einde te maken aan het vroeg – voor hun achttiende – trouwen van meisjes.

Mabel vatte het verschil tussen trouwen uit keuze of een gedwongen kindhuwelijk eerder samen in een toespraak. 'Wat herinnert u zich van uw eigen trouwdag? Was dat het geluk van die dag? De liefde? Het dansen met vrienden en familie? Of was uw trouwdag de dag dat u van school moest? Was het de dag dat u uw familie moest verlaten om met een man te moeten samenleven die u nog nooit had ontmoet, twee keer zo oud als u? Was het de dag dat u zwanger werd, hoewel u zelf nog maar een kind was?'

In veel landen is een twaalfjarige bruid heel gewoon. In het Afrikaanse Niger trouwt twee derde van de meisjes voor hun achttiende, een praktijk waaraan de president nu een einde wil maken. 'Zelfs vijf jaar geleden was praten over kindhuwelijken nog taboe, nu praat iedereen er over. Ook Afrikaanse staatshoofden', ziet prinses Mabel een enorme vooruitgang. Zelf reist ze de wereld rond om het probleem aan te pakken, en ze vindt ook op veel plaatsen gehoor.

Dat komt mede omdat landen na een rapport van de Wereldbank dat vorig jaar verscheen inzien dat het afschaffen van kindhuwelijken de economie veel geld kan opleveren. Dit omdat meisjes dan beter kunnen worden opgeleid, meer kunnen bijdragen aan de economie, en tal van gezondheidsproblemen en zaken als kindersterfte worden verminderd.