Zomerfotosessie Koninklijk Gezin

Feest! Amalia jarig, krijgt vlag

Vandaag wordt kroonprinses Amalia 18. Het feest speelt zich achter gesloten deuren af. Wel weten we dat ze een vlag heeft gekregen. En dat is niet alles.

Koning Willem-Alexander heeft een zogenaamde onderscheidingsvlag laten ontwerpen. De onderscheidingsvlaggen van leden van het Koninklijk Huis worden in vier vlakken verdeeld door een vierarmig kruis met in het midden het Rijkswapen, tevens Koninklijk wapen. De door de Prinses van Oranje en straks ook haar zussen te voeren vlag is oranje, met in het midden een Nassaus blauw kruis en daarop het Rijkswapen. De vlag is ingesneden.

Het wapenfiguur van het Huis Oranje, een blauwe jachthoorn met rode opening, monding en snoer en wit beslag, staat in het vlak linksboven. Het persoonlijke familiewapen, een rode burcht met deur, twee vensters en drie kantelen, staat in het vlak linksonder.

Ridder

Daarnaast heeft hij de koning zijn oudste dochter benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw en tot Ridder in de Huisorde van den Gouden Leeuw van Nassau.

Het decoreren van troonopvolgers is een aloude en ook elders gebruikelijke traditie. In 1898 is Koningin Wilhelmina als eerste vrouw benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Sindsdien worden alle kinderen van het staatshoofd ter gelegenheid van hun achttiende verjaardag benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

LEES OOK:

FELICITEER AMALIA EN LAAT DE KLOKKEN LUIDEN

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.Kat

Bron: Koninklijk Huis