Gedemonteerde Gouden Koets In De Koninklijke Stallen

Er komt een docu over deze bijzondere koets

Op 16 juni zendt de NOS een documentaire uit over de bekendste koets van ons land. Je raadt vast al welke dat is. Er wordt aandacht besteed aan de restauratie van de koets, die ruim 5 jaar in beslag nam. De moeite waard dus!

Het restaureren startte al in 2015, meteen na Prinsjesdag. De werkzaamheden zijn gevolgd en er is dus een mooie documentaire van gemaakt. De NOS maakte vandaag bekend deze op 1 juni aanstaande uit te zenden. Die datum is niet geheel toevallig, de dag erna wordt namelijk een tentoonstelling over de koets geopend, in Amsterdam.

En natuurlijk gaat het hier om de Gouden Koets. Als je ‘m nooit in het echt hebt bewonderd – op Prinsjesdag bijvoorbeeld – heb je ‘m vast weleens op tv of een foto voorbij zien komen. Naast de uitdagingen waar de restaurateurs voor komen te staan, zien we in het programma ook de discussie rondom een bepaald stuk paneel voorbijkomen. Dat heet Hulde der Koloniën, beslaat een flink deel van de linkerkant van de koets en wordt inmiddels door veel Nederlanders als koloniaal of racistisch ervaren.

De Gouden Koets was een cadeau aan koningin Wilhelmina, toen ze in 1898 koningin werd. Al vanaf 1903 rijdt de zittende koning of koningin ermee naar de Ridderzaal in Den Haag, op Prinsjesdag.

LEES OOK:

Dit Nederlandse liedje heeft Máxima geholpen de taal te leren

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP