Image 1

Eindelijk! Omstreden Gouden Koets is weer te bewonderen

Willem-Alexander opent op donderdag 17 juni een tentoonstelling rond de omstreden Gouden Koets in het Amsterdam Museum. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag bekendgemaakt. De koning opent de expositie door het eerste exemplaar van het boek De Gouden Koets in ontvangst te nemen. Daarna krijgt de koning een rondleiding van Judikje Kiers, de directeur van het museum.

Het rijtuig – dat traditiegetrouw wordt gebruikt op Prinsjesdag – werd de afgelopen vijf jaar gerestaureerd en is van 18 juni tot 27 februari 2022 te bewonderen in het museum. De koets raakte eerder in opspraak vanwege het ‘koloniale’ zijpaneel.

Het museum besteedt naast de historie van de Gouden Koets, die koningin Wilhelmina bij haar inhuldiging cadeau kreeg van de Amsterdamse bevolking, ook aandacht aan het debat over de toekomst ervan. Zo komen er vragen voorbij over of het wenselijk is dat de koets blijft rijden op Prinsjesdag en tijdens Oranjehuwelijken en inhuldigingen, of het rijtuig aanpassingen nodig heeft of dat het thuishoort in een museum. Het museum vraagt bezoekers hun opvattingen hierover te delen. Eerder liet de koning weten dat hij de discussie over de koets volgt, maar er niet aan deelneemt.

LEES OOK:

Hoera! Kroonprins Frederik viert verjaardag

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.