Drukke dagen voor prinses Mabel in Kopenhagen

Prinses Mabel rent bij de grote internationale vrouwenconferentie Women Deliver van de ene zaal naar de andere. Tussendoor wordt ze in de wandelgangen aangesproken door vrouwen uit de hele wereld. "Vijf jaar geleden had niemand het over kindhuwelijken. Nu spreekt iedereen erover. Het krijgt de aandacht, nu moeten we er een einde aan maken", aldus Mabel.

 

Als CEO van Girls Not Brides is haar boodschap helder. "Meisjes moeten gewoon meisjes kunnen zijn, niet moeder op een leeftijd van elf of twaalf jaar", legt ze uit tijdens een gesprek in het Bella Center in Kopenhagen. Daar heeft ze net een paneldiscussie geleid met onder anderen de Jemenitische Nobelvredesprijswinnares Tawakkol Karman, en luisterde ze naar een discussie tussen schoonzus koningin Máxima en Wereldbank-president Jim Yong Kim.

Mabel is alle vier dagen van de conferentie in de Deense hoofdstad. Girls Not Brides is een paraplu-organisatie. "Veel van onze leden zijn hier. Donderdag gebruiken we ook voor een strategiebijeenkomst om te praten wat we de komende vier jaar gaan doen", aldus de prinses. Ze verwacht ook dat er de komende dagen honderd nieuwe ledenorganisaties bijkomen. Beëindiging van kindhuwelijken behoort tot de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN, en in veel landen komen acties op gang.

Nieuwe ideeën

"Het raakt aan heel veel zaken. Een meisje dat jong trouwt, gaat niet meer naar school. Die mist de kans haar eigen toekomst te bepalen of om geld te verdienen. Het schaadt haar gezondheid, brengt haar zelfs in gevaar als ze zwanger wordt", noemt Mabel slechts een paar voorbeelden.

Het gaat om onderwijs, ontwikkeling, gezondheid. Het probleem moet dan ook breed worden aangepakt. "Ik ben hier om veel te leren", zegt ze. En met de nieuwe ideeën gaat ze weer volop aan de slag. "Het zou mooi zijn als dit snel is opgelost, maar ik denk dat het nog wel even zal duren."