Netherlands Royalty

Dit zijn de werkzaamheden van koningin Máxima

Maandag 17 mei is het zover: Máxima’s 50ste verjaardag! Wij blikken deze hele week alvast vooruit naar haar feestje met de leukste feitjes over onze koningin. Benieuwd naar wat voor werk de koningin nu eigenlijk doet? Wij zetten het op een rijtje!

Voordat Máxima Willem-Alexander leren kennen werkte ze in New York en had ze de ene prestigieuze baan na de andere. Na haar verloving maakte ze echter een flinke carrièreswitch. Máxima heeft inmiddels echter bewezen dat de rol als prinses en nu als koningin haar perfect past. Nog steeds zet ze zich voor allerlei doelen en gebruikt ze haar kennis en ervaring in haar huidige werkzaamheden.

Oranje Fonds

Willem-Alexander en Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds, een geschenk van de Nederlandse samenleving ter gelegenheid van hun huwelijk in 2002. Het fonds zet zich in voor het maatschappelijk welzijn en de sociale cohesie in Nederland en gaat uit van de kracht van vrijwilligers in de samenleving.

Wat het koningspaar precies doet? Dan moet je denken aan talloze werkbezoeken en deelname aan activiteiten als NLdoet. Hierdoor is het beschermpaar in staat om hun betrokkenheid bij de samenleving via het Oranje Fonds te verbreden en te verdiepen. Ook geven zij hiermee invulling aan hun samenbindende en aanmoedigende rol. Ieder jaar in mei worden de Appeltjes van Oranje uitgereikt. Dit gebeurt meestal door Koningin Máxima en eens in de vijf jaar door Koning Willem-Alexander. De Appeltjes van Oranje zijn prijzen voor instellingen die een voorbeeld zijn voor anderen op het gebied van welzijn en sociale samenhang.

Raad van State

Máxima heeft sinds 2004 zitting in de Raad van State. De Raad van State is onafhankelijk adviseur van de regering en het parlement over wetgeving en bestuur en daarnaast hoogste algemene bestuursrechter van Nederland.

Prins Claus Leerstoel

Ook is de koningin beschermvrouwe van de Prins Claus Leerstoel. Deze leerstoel is ingesteld ter bevordering van onderzoek en onderwijs op het gebied van internationale ontwikkelingsvraagstukken. Van 2003 tot 2014 was Koningin Máxima voorzitter van het Curatorium van de Prins Claus Leerstoel.

Wijzer in geldzaken

Koningin Máxima is sinds 2010 erevoorzitter van het platform Wijzer in geldzaken. Zij vraagt in deze functie aandacht voor het belang van financiële educatie en het verstandig omgaan met geld, met name voor kinderen en jongeren. Koningin Máxima treedt als speciaal adviseur op voor het platform en spreekt met belanghebbenden over de manier waarop financiële bewustwording en zelfredzaamheid kunnen worden vergroot.

Nederlands Comité voor Ondernemerschap

Koningin Máxima is lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap. Dit comité is in 2011 opgericht als vervolg op de Raad voor Microfinanciering. De Koningin zet zich in om het bereik van financieringsmogelijkheden te vergroten, zowel met coaching als met krediet voor potentiële en bestaande kleine ondernemers. Ze richt zich daarbij ook op toename van het aantal vrouwelijke ondernemers en hun mogelijkheden om door te groeien. Koningin Máxima was van 2007 tot 2011 lid van de Raad voor Microfinanciering.

Erevoorzitter Platform Ambassadeurs Méér Muziek in de Klas

Máxima is sinds 10 juni 2015 erevoorzitter van het Platform Ambassadeurs Méér Muziek in de Klas  (voorheen Platform Ambassadeurs Muziekonderwijs). Het Platform bestaat uit ambassadeurs die het belang van muziekonderwijs op de basisschool uitdragen en hun kennis en netwerk inzetten om dit te realiseren. In het platform zijn alle partijen vertegenwoordigd die een belangrijke rol spelen bij muziekonderwijs op de basisschool; muzikanten, gemeenten, provincies, de onderwijspartijen, centra voor de kunsten, de publieke omroep en opleidingsinstituten als PABO’s en de conservatoria. Het platform komt voort uit de aanbevelingen van de Commissie Verkenning Muziekonderwijs in het Primair Onderwijs die in opdracht van de minister van OCW de handreiking ‘Muziekonderwijs 2020’ heeft opgesteld om de kwaliteit van muziekonderwijs in het primair onderwijs te bevorderen.

LEES OOK:

Dit werk deed Máxima vóór haar huwelijk met Willem-Alexander

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen