Deze prinses viert vandaag haar 77e verjaardag!

Deze vrolijke prinses studeerde onder andere kunstgeschiedenis in Montpellier en heeft maar liefst 11 kleinkinderen. Weet jij al over wie we het hebben?

Prinses Margriet is jarig

Margriet Francisca werd op 19 januari 1943 in het Civic Hospital in Ottawa (Canada) geboren. Ze is geboren als Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld. De prinses is de derde dochter van Prinses Juliana en Prins Bernhard en heeft drie zussen: Beatrix, Irene en Christina (1947-2019).

Peet Roosevelt

Op 29 juni 1943 werd de Prinses in de St. Andrews Church in Ottawa gedoopt. Naast onder meer president Franklin Roosevelt trad ook De Nederlandse koopvaardij als peet op, uit waardering voor de belangrijke rol die de Koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gespeeld. Na de bevrijding kwam de Prinses met haar ouders en zussen op 2 augustus 1945 voor het eerst in Nederland. Het gezin ging wonen op Paleis Soestdijk in Baarn.

prinses margriet jarig

Kunstgeschiedenis in Montpellier

De Prinses ging naar de lagere school De Werkplaats in Bilthoven. Vanaf de derde klas stapte ze over naar de Nieuwe Baarnse School. Haar middelbare school volgde zij op het Baarns Lyceum, waar zij in 1961 het diploma Gymnasium-A behaalde.

Na haar middelbare school volgde de prinses een jaar lang colleges in de Franse letteren, geschiedenis en kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Montpellier in Frankrijk. Daarna schreef zij zich in als student Rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden. Zij volgde daar een inleiding in de rechtswetenschappen, staatsrecht, Romeins recht en enkele sociale vakken. Daarna volgde Margriet de opleiding tot Helpster Eerste klasse van het Rode Kruis in ziekenhuis De Lichtenberg in Amersfoort.

Haar grote liefde

Tijdens haar studie in Leiden ontmoette Margriet Pieter van Vollenhoven. Op 10 maart 1965 werd hun verloving bekend gemaakt. Op 10 januari 1967 voltrok burgemeester H.A.M.T Kolfschoten het huwelijk op het stadhuis aan de Javastraat in Den Haag, waarna het huwelijk kerkelijk werd ingezegend door prof. H. Berkhof in de Grote of St. Jacobskerk.

Het echtpaar ging wonen in de rechtervleugel van Paleis Het Loo in Apeldoorn. In 1975 verhuisde het gezin naar Huis Het Loo dat Margriet en Pieter dichtbij Paleis Het Loo hebben laten bouwen.

prinses margriet jarig

(Klein)kinderen

Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven hebben vier zonen: Maurits (1968), Bernhard (1969), Pieter-Christiaan (1972) en Floris (1975). Margriet en Pieter hebben elf kleinkinderen:

  • Prins Maurits en Prinses Marilène: Anna (2001), Lucas (2002) en Felicia (2005);
  • Prins Bernhard en Prinses Annette: Isabella (2002), Samuel (2004) en Benjamin (2008);
  • Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita: Emma (2006) en Pieter (2008);
  • Prins Floris en Prinses Aimée: Magali (2007), Eliane (2009) en Willem Jan (2013).

Bron en beeld: Koninklijk huis

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen