Zomerfotosessie Koninklijk Gezin

Deze 3 nieuwtjes over Amalia verschenen vandaag

Amalia is ‘hot news’ deze dagen. De kroonprinses wordt binnenkort 18 jaar. Er zijn boeken over haar geschreven, ze werd onderwerp van een politieke discussie én vandaag kwamen een paar even opmerkelijke als openhartige nieuwtjes over haar naar buiten.

We zetten dat nieuws uiteraard voor je op een rijtje. Had je Amalia’s terugblik op de gesprekken met Claudia de Breij ook al gezien? De kroonprinses lijkt nu constant in het nieuws te zijn, wat ook niet zo heel gek is. Ze wordt 18 op 7 december en geen enkele zender, redactie of auteur wil achterblijven natuurlijk. Amalia kan vanaf haar 18de ook officieel de troon bestijgen. Al lijkt dat iets dat nog ver weg is.

De Amalia-nieuwtjes van vandaag:

Zomerfotosessie Koninklijk Gezin

Amalia heeft een jachtakte

Op aandringen van haar vader heeft de 17-jarige haar jachtakte behaald. Ze kan daarmee zelf gaan meewerken aan het onderhouden van kroondomein Het Loo. Over dat domein is wel al jaren aardig wat te doen. “Kijk je moet daar examen voor doen. Je kunt niet zomaar wat gaan jagen”, aldus Amalia. In de map staan tal van foto’s van planten en sporen van dieren. “Je moet precies weten wat voor dier ergens heeft gelopen”, legt ze uit. Wie het examen haalt “weet meer dan een boswachter”, zegt Amalia. “Je moet in elk geval de kennis hebben”, vertelde de kroonprinses aan Claudia de Breij – afgelopen zomer.

Koningsdag 2021 In Eindhoven (pool)

Amalia krijgt soms hulp van een psycholoog

En dat vindt ze zelf zeker geen taboe. Ze werkt met een professional aan haar geestelijke gezondheid. Al op de basisschool schakelden Máxima en Willem-Alexander een kinderpsycholoog voor haar in, toen ze met zichzelf in de knoop leek te zitten. “Ik vind het geen taboe. En geen probleem om dat in het openbaar te zeggen. Soms wordt het me allemaal te veel en dan praat ik met iemand. Als ik er behoefte aan heb, maak ik een afspraak. Even je hart luchten en dan ben ik weer voor een maand klaar”, aldus een openhartige Amalia. Ze vertelt ook nog dat ze het na de zelfdoding van haar tante Inés (Máxima’s jongste zus) extra belangrijk vindt te blijven werken aan een goede mentale gezondheid.

Claudia De Breij En Amalia Screenshot Instagram September 2021

Amalia aanvaardt toekomstige rol als koningin

Ze heeft zich neergelegd bij dat feit. Al vindt ze het lastig te voorspellen waar haar focus – als ze eenmaal koningin is – zal komen te liggen. “Als ik een nare situatie kan voorkomen door diplomatie. Als ik de wereld een heel klein stukje beter heb gemaakt, dan ben ik blij. Ik ben in dienst van mijn land. Ik geef mijn leven aan Nederland”, vertelt een toegewijde Amalia. Om aan te vullen: “Wat het ook wordt, ik kan sowieso niets doen zonder te toestemming van de regering, zonder de goedkeuring van het land. En dat gaat heel ver, je kan me alle kanten op sturen. Tot een bepaald punt natuurlijk.” Amalia vertelt verder nog dat ze redelijk verbaasd is over alle acties om haar ‘te bevrijden‘. “Ze mogen het best doen hoor, dan ga ik door met leven. Maar de monarchie is zoveel groter dan mijzelf. Ik ben geboren binnen een leven en dat heb ik geaccepteerd. Ergens blijft het altijd nog lastig. Maar aan de andere kant heb ik het al volledig geaccepteerd. Het gaat over zoveel meer dan over mijzelf.”

Deze en véél meer weetjes en openhartige gesprekken vind je in het boek dat Claudia de Breij over haar schreef.

BESTEL HET BOEK HIER

LEES OOK:

Column Marc: Ook de koning moet reorganiseren

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP, Instagram @koninklijkhuis