Den Haag is klaar voor Prinsjesdag

De politie in Den Haag verwacht dinsdag op Prinsjesdag tienduizenden toeschouwers langs de route die koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de Gouden Koets afleggen van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof. "Het wordt mooi weer. Er komen nu misschien wel meer mensen dan anders. Het wordt een vrolijke dag", zegt een woordvoerster van de politie.

De eerste belangstellenden staan naar verwachting al om 7 uur 's ochtends paraat. "Het zijn altijd dezelfde mensen die er bij Paleis Noordeinde als eersten zitten. Ze zitten er al voordat wij aankomen", aldus de woordvoerster. De koninklijke stoet vertrekt pas om 13.00 uur vanaf paleis Noordeinde. Prins Constantijn en prinses Laurentien rijden in de Galaglasberline naar de Ridderzaal.

De toeschouwers komen om een glimp van het koninklijk paar op te vangen en voor het ceremonieel: de rijtoer met de Gouden Koets en de overige rijtuigen, het militair vertoon en niet te vergeten de traditionele balkonscène op Paleis Noordeinde rond 14.00 uur. In de Ridderzaal op het Binnenhof leest de koning de troonrede voor, waarin het regeringsbeleid voor het komende jaar wordt uiteengezet voor de Staten Generaal. Op het Malieveld worden saluutschoten afgevuurd.

De politie is er op deze derde dinsdag in september weer klaar voor. De route wordt afgezet met dranghekken en vroeg in de ochtend nog gecontroleerd op veiligheid. Een aantal straten in het centrum is afgesloten voor het rijverkeer. Ook geldt voor een aantal straten een parkeerverbod. Het tramverkeer wordt omgeleid. 's Ochtends worden touwen in de tramrails gelegd, zodat de koetsen er zonder problemen overheen kunnen rijden.

Dit weekeinde oefenden de paarden en ruiters van de marechaussee al op het Lange Voorhout. De dieren werden blootgesteld aan harde muziek en sirenes. Maandag oefende de Cavalerie ere-escorte op het strand om de paarden te laten wennen aan rookbommen en knallen.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen