De schoonfamilie

Het lijkt misschien een droom dat een kind of een naast familielid met een prins of prinses trouwt. Het zorgt immers voor een unieke kans om ’close’ te worden met een koninklijke familie. Maar de werkelijkheid is toch anders. Afgezien van een gelukkig kind dat uit liefde trouwt met iemand die toevallig prins of prinses is, zijn er vooral nadelen. De onbekende schoonfamilie wordt van de ene op de andere dag bekend en dat valt zelden mee. De hele familie wordt nageplozen en daaruit worden zelden de positieve beelden belicht. Het is zelfs in de 21ste eeuw nog ’leuk’ om verschillende achtergronden te benadrukken.

We zagen het al bij de verloving van Kate. Haar ouders zijn door hard werken miljonair geworden, maar werden vanaf dag één afgeschilderd als omhooggevallen snobs, die zich ineens koninklijk zouden gedragen. En waarom kwamen de Britse media tot die conclusie? Omdat Kate’s ouders hun mond dicht hielden over hun dochter en schoonzoon.

Toen Harry trouwde met Meghan Markle werd er flink gespit in het leven van haar familie. Vanwege haar huidskleur – ze heeft een Afro-Amerikaanse moeder – ging men ervan uit dat Meghan tussen de straatbendes was grootgebracht. In Los Angeles, waar zij opgroeide, wonen minderheidsgroepen voor een deel nog in ’eigen’ wijken waar het inderdaad gevaarlijk kan zijn. Maar Meghan bracht haar jeugd door nabij Hollywood, in een van de duurdere delen van de stad, en ze ging, net als Harry, naar dure privéscholen waarvoor haar ouders veel geld betaalden. Dat verhaal klinkt natuurlijk minder spannend dan een moeilijke jeugd op straat tussen de moordenaars…

In een Amerikaans blad zag ik een vergelijking tussen prins Charles en de vader van Meghan. Op de foto is de prins keurig gekleed in een maatpak, terwijl Meghan’s vader een slobbertrui draagt die zijn buik niet verbergt. Waar Charles ’s ochtends bij het aankleden geholpen wordt door een speciale bediende, moet Thomas zijn was bij de wasserette ophalen, zo viel in het blad te lezen.

Wie nu denkt: dat gebeurt alleen in het buitenland, ook hier konden we er wat van toen onze prinsen zich gingen verloven. Zo werd Annette, de vrouw van prins Bernhard, al snel een rijtjeshuisprinses genoemd omdat ze niet in een villa was grootgebracht. Voor Máxima’s ouders was het helemaal een ramp. Vader was niet welkom bij het huwelijk van zijn dochter en internationaal werd hij ineens beschreven als een man die medeschuldig was aan de wandaden van de Argentijnse dictatuur in de vorige eeuw. Door de roem van zijn dochter kreeg hij ook in eigen land te maken met juridische acties, maar hij werd nooit veroordeeld, althans, niet door een rechter. Zorreguieta, die na de val van de dictatuur jarenlang hoge posities had bekleed, werd daarentegen wel gesteund door veel Argentijnen, die het belachelijk vonden dat Nederland een man strafte die in eigen land een goede reputatie had.

Echte liefde is mooi, dus ook voor prinsen en prinsessen. Maar voor de schoonfamilie is het vaak een ramp. Ze kunnen er weinig tegen doen, want door het huwelijk wordt door het hof van ze geëist dat ze zoveel mogelijk buiten de publiciteit blijven. En dat hadden ze in de meeste gevallen ook maar wat graag gewild!