De Rijp uitzinnig tijdens eerste Koningsdag

De allereerste Koningsdag is feestelijk begonnen. De koninklijke familie kwam rond 10 uur 's ochtends onder luid gejuich aan in het plaatsje De Rijp. Ter verwelkoming zongen de Oranjefans enthousiast Lang Zal Hij Leven voor koning Willem-Alexander, die zondag jarig is.

Burgemeester Ria Oosterop-Van Leussen verwelkomde de koninklijke gasten, onder wie prinses Beatrix, prins Constantijn en zijn vrouw Laurentien, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven en hun kinderen. Zij hoopte dat de familie een ''fantastische dag'' zou hebben in het pittoreske Noord-Hollandse dorpje. ''We willen laten zien dat De Rijp het beste dorp van Holland is.''

Tijdens de tocht door De Rijp kwam de familie langs helden uit het verleden, zoals Jan Adriaanszoon Leeghwater, was er aandacht voor de haringvisserij en walvisvaart, klonk het Rijperlied en maakten de gasten een vaartochtje. Máxima en Willem-Alexander moesten onder meer tennissen op een baan die speciaal door de tennisvereniging was gemaakt. Ook mocht de koninklijke familie onderweg 'keiensmijten': met keien proberen een paaltje om te stoten.

''Gezellig druk'', noemde een gemeentewoordvoerder het feest. Het dorp stond echter niet helemaal vol. Naar schatting waren zo'n 7000 tot 8000 mensen op de been.

Na ruim een uur zat het feest in De Rijp er weer op. De familie vertrok even voor kwart voor 11 naar Amstelveen, de tweede locatie van deze Koningsdag. Dit was een kwartier later dan in de draaiboeken was opgenomen.

Ook premier Mark Rutte feliciteerde koning Willem-Alexander met zijn verjaardag. Hij wenste de koninklijke familie en alle Nederlanders een ''plezierige dag'' toe.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen