Huis Doorn

Commotie in Doorn: Duitse keizer probeerde dít paleisje terug te vorderen

Een opmerkelijk nieuwtje uit het midden van het land. In Doorn, in de provincie Utrecht, staat Huis Doorn. Het werd na de oorlog door de Nederlandse staat in beslag genomen, omdat de eigenaar ervan heulde met de Duitsers. Maar familie van die voormalige eigenaar protesteerde.

Het gaat om keizer Wilhelm II, een Duitser. Zijn familie heeft in 2015 alsnog geprobeerd Huis Doorn terug te krijgen. Dit heeft een student Geschiedenis – Frederick Ykema – recent ontdekt. Al na de Eerste Wereldoorlog vluchtte de keizer naar Nederland, waar hij in ballingschap verbleef.

Maar na de Tweede Wereldoorlog, een paar decennia later, werd Huis Doorn dus door Nederland geconfisqueerd. Dit omdat deze Wilhelm II heulde met de nazi’s. Nazaat prins Georg von Preussen startte vele jaren later een procedure. Hij stelt dat Huis Doorn helemaal nooit officieel eigendom is geworden van de Nederlandse Staat. Hij liet een team van advocaten een verzoek indienen om het paleis – waar tegenwoordig onder meer een museum in is gevestigd – terug te krijgen.

Die claim werd echter niet goedgekeurd. Toenmalig minister Bussemaker zette er kordaat een streep door de terugvordering. Toch houdt het verhaal daar niet helemaal op. Ze wilde best met de familie om tafel en hen betrekken bij het beheer van het paleis. Het is niet bekend of daar inderdaad over is gesproken. Wel is het zo dat de claim van de Duitse adellijken inmiddels is komen te vervallen.

Student Ykema vindt het vooral belangrijk om open te zijn over het verleden. “Het gaat om nationaal en Europees erfgoed met een waarde van vele tientallen miljoenen euro’s, alleen al aan kunst en meubels. Het is de vraag of dat privébezit is, of eigendom van de Staat”, aldus de student – die met onderzoek naar de Pruisische prins zijn afstudeerscriptie vormgaf. Inmiddels is het nieuwtje over de terugvordering ook door internationale media opgepakt.

Archiefbeeld van Huis Doorn

Huis Doorn

Nazaat en claimer Georg von Preussen

Prins George Van Pruisen

LEES OOK:

Bernhard en dochter Isabella samen de boot in

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP, preussen.de