Brand zorgt voor vurig slot koninklijk bezoek

Het muziekfestival dat Aruba woensdagavond (plaatselijke tijd) aanbood aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima heeft een ongewenst vurig einde gekregen. Rond het feestterrein bij de voormalige goudsmeltovens bij Bushiribana vatte de 'mondi', het droge gras en struikgewas vlam. Het vuur verspreidde zich razendsnel en werd ook opgemerkt op het podium vanwaar het koningspaar naar de muzikale optredens keek.

 
Het was niet meteen duidelijk of het vuur was aangestoken of dat het enorme vuurwerk dat bijna gelijktijdig begon, de oorzaak was van de brand. Bij het vertrek van het koninklijk gezelschap werd een man aangehouden en met harde hand afgevoerd. De brandweer was op dat moment druk in de weer om het vuur onder controle te krijgen. De koninklijke bus kreeg toestemming te vertrekken, het vuur was op voldoende afstand van de weg.
 
Willem-Alexander heeft Aruba woensdagavond geprezen als een "zelfverzekerd land binnen koninkrijk" dat een "natuurlijke brug vormt tussen Europa en de Amerika's." Hij deed dat aan het slot van een indrukwekkend muzikaal spektakel op het strand. Duizenden Arubanen hadden zich daar verzameld om samen met het koningspaar te swingen.
 
De "fantastische avond" die "we nooit zullen vergeten", had bij Willem-Alexander herinneringen opgeroepen aan zijn eerste bezoek in 1987, kort nadat Aruba de felbegeerde status aparte had verkregen en uit de Nederlandse Antillen was gestapt. Aruba had sindsdien een lange weg afgelegd. Hij vroeg Aruba als "grote broer" de "kleine broertjes" – de net zelfstandig geworden eilanden St Maarten en Curaçao – "altijd te steunen".
 
De samenwerking moet gebeuren op basis van "gelijkwaardigheid, schouder aan schouder", aldus de koning die ook hier teruggreep naar zijn inhuldigingstoespraak, zoals hij eerder ook deed op Curaçao en Sint Maarten. De toespraak werd regelmatig door applaus en gejuich onderbroken. "Deze dag, deze avond, deze show, heeft ons diep geraakt", zei Willem-Alexander die samen met Máxima zichtbaar had genoten van optredens van o.a. Dj Chuckie, zangers Alain Clark, Robert Jeandor en Michael Lampe.
 
Het koningspaar kreeg van Aruba ook het vuurwerk dat het bij de inhuldiging in Amsterdam een half jaar geleden om uiteenlopende redenen werd onthouden. Premier Mike Eman van Aruba sprak na vertrek van het koninklijk gezelschap van "een geweldige avond" en "een mooi moment" voor Aruba. Het eiland had volgens hem "veel warmte" getoond.