Prinses Beatrix Kijkt Naar Rijtoer

Blauw Bloed-volgers willen dat de Gouden Koets blijft

Uit een online opiniepeiling blijkt dat EO-royaltyprogramma graag willen dat de koninklijke Gouden Koets blijft rijden. Van de meer dan 2000 deelnemers antwoordde 77 procent met nee op de vraag of de koets voorgoed het museum in moet, terwijl 21 procent daarop ja zei.

De Rijksvoorlichtingsdienst en het Amsterdam Museum maakte begin deze week bekend dat de in 1898 voor koningin Wilhelmina gebouwde Gouden Koets na restauratie tijdelijk een plek krijgt in het Amsterdamse museum. Daar wordt vanaf juni volgend jaar een speciale tentoonstelling ingericht rond de koets, destijds een geschenk van de Amsterdamse burgerij ter gelegenheid van de inhuldiging van Wilhelmina.

Vanwege de restauratie na 2015 is de Gouden Koets niet meer gebruikt op Prinsjesdag en zal vanwege de expositie zeker ook volgend jaar niet uitrijden. Er is echter al veel langer een discussie gaande of het rijtuig vanwege de als koloniaal en zelfs racistisch ervaren afbeeldingen op de linkerzijkant nog wel gebruikt kan worden.

Willem-Alexander vertelde eerder dit jaar zich bewust te zijn van die discussie en deze ook te volgen, zonder er zelf aan deel te nemen. Het Amsterdam Museum is van plan het thema ook op te pakken en royaal te belichten. De koning zei ook nog geen besluit te hebben genomen over de toekomst van de Gouden Koets, waarvan in elk geval de kijkers en volgers van Blauw Bloed vinden dat die in 2022 weer van stal moet worden gehaald.

Lees ook:

Oranjefans over Prinsjesdag: ‘Niet zeuren, schouders eronder’

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.