Image 2

Bijzonder werkbezoek GGD: helpt de koning met vaccineren?

Wat veel mensen misschien niet weten van Willem-Alexander is dat hij ook het een en ander weet van vaccineren. Hij heeft voor Flying Doctors in Afrika namelijk nog vaccinaties gegeven. Het ging toen om een mazelenvaccin. Dinsdag was de koning op bezoek in Houten om te zien hoe het eraan toe ging in het coronavaccinatiecentrum.

Of hij even wilde helpen? Dat lukte helaas niet meer. “Het is te lang geleden dat ik het heb gedaan”, vertelde hij en bovendien heeft hij niet de in Nederland benodigde registratie.’’ De GGD heeft in Houten één van de extra grote vaccinatielocaties. Maandag komt daar Amersfoort bij en in de rest van de provincie wordt hard gewerkt aan meer plekken om mensen te vaccineren. “We zijn overgeorganiseerd”, vertelde GGD-directeur Jaap Donker. Wekelijks worden 250 mensen opgeleid om op de diverse locaties te prikken, de spuiten klaar te maken of op andere manieren te helpen. “Wat ons tegenhoudt is het aantal beschikbare vaccins, maar we hebben hoop dat er binnenkort veel meer binnenkomen”, aldus Donker.

De koning keek ook even mee bij de eerste sessie van de opleidingsklas en hoorde dat het secuur werk is, vooral om te zorgen dat geen vaccin ongebruikt blijft. Daarna doorliep hij in het XL-centrum stap voor stap de zogenoemde priklijn, van intakegesprek, ID-controle, tot een kijkje in de daadwerkelijke vaccinatieruimte en daarna de rustruimte. Ook liet hij zich uitvoerig informeren over het ‘optrekken’ van het vaccin, zoals dat uit vrieskist en daarna koelkast wordt aangeleverd en klaargemaakt voor gebruik. Willem-Alexander wilde precies weten hoe het werkte en kreeg dat geduldig uitgelegd.

LEES OOK:

Prinses Eugenie overladen met felicitaties na bevalling

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.