Paleis Het Loo bezoekers

Bijzonder: dit gebeurt er met de gekapte eiken bij Paleis Het Loo

Aan de Koningslaan bij Paleis Het Loo zijn in de afgelopen maanden 20 eiken gekapt. Het hout van de bomen krijgt gelukkig een prachtige nieuwe bestemming. En die heeft alles met het paleis zelf te maken.

In de winter van 2020 viel één van de imposante eiken opeens om. Dat veroorzaakte zelfs schade, aan het paleis en specfiek het gebouw dat het huidige museum herbergt. Vakman Maarten Kien, die de opdracht kreeg nog iets moois te maken van het hout, merkte dat in die omgevallen eik een nagel zat. Hij vermoedt dat die er mogelijk al zo’n 250 jaar in zat en de boom het ‘na jaren knokken’ opgaf.

Ook de overige eiken in de buurt bleken, na inspectie, niet meer gezond te zijn. Na de kap was iedereen het erover eens dat er wel nog iets functioneels en symbolisch met het eikenhout moest gebeuren. Te meer omdat de eiken er al stonden toen Paleis Het Loo werd gebouwd. Houtbewerker Kien kreeg het verzoek de bomen te verzagen tot geschikte vloerdelen. En dat is precies wat er nu mee gebeurt: de bomen zijn verwerkt tot eikenhouten parketvloeren. En deze komen in Paleis Het Loo te liggen. Niet zomaar ergens, maar in de balzaal!

Paleis Het Loo wordt gerenoveerd en is – ook als de musea weer open mogen – tijdelijk gesloten voor bezoekers. Het team deelt wel updates over de vordering van de werkzaamheden, die kun je onder meer via het Twitter-account volgen.

LEES OOK:

Binnenkijken: zo ziet de villa van Pieter-Christiaan eruit

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP, Twitter @paleishetloo

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen