Beroering om vervolging majesteitsschennis

Op Twitter en in de Tweede Kamer is beroering ontstaan vanwege de vervolging van een man die tijdens een demonstratie de koning zou hebben beledigd. De activist riep 'fuck de koning, fuck de koningin en fuck het koningshuis'. Prominenten en kamerleden spreken zich uit tegen de beslissing van het Openbaar Ministerie vervolging in te stellen.

'Fuck Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg', twittert televisiepresentator Arjen Lubach. 'Fuck de koning', plaatste publicist Jelle Brandt Corstius op Twitter.

'Ik vind het zo opwindend en feestelijk dat majesteitsschennis nog steeds een strafbaar feit is. Zoiets als 'landloperij', of 'zedeloosheid'', schrijft columniste Sylvia Witteman. Hoofdredacteur van Royalty Marc van der Linden: 'Vervolgen wegens majesteitsschennis is niet meer van deze tijd. Daarna kun je je afvragen of het woord fuck wel beledigend is.'

Onder de hashtag #fuckdekoning zijn op Twitter vele honderden tweets geplaatst, waarin mensen vooral hun verontwaardiging en verbazing uiten over het besluit.

Opheldering

D66 wil opheldering van premier Mark Rutte en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) over de vervolging van de activist. Ze willen weten hoe dit zich verhoudt tot de vrijheid van meningsuiting en het recht op betoging. De Tweede Kamerleden Alexander Pechtold en Gerard Schouw van deze partij vinden dat er ruimte moet zijn voor tegenstanders van de monarchie om hun mening te uiten, zolang dit de veiligheid niet aantast.

D66 wil dat de politie en het Openbaar Ministerie de artikelen over majesteitsschennis niet actief uitvoeren maar dat ze die als een dode letter beschouwen.

"Wat rechtvaardigt dat het beledigen van de koning en de koningin anders wordt gestraft dan het beledigen van gewone burgers of bevolkingsgroepen? Zou het niet logischer zijn om beledigingen gelijk te bestraffen ongeacht wie beledigd wordt?''