Placeholder

200 jaar Koninkrijk in Maastricht dankzij generaal

Het is aan een sterke vesting en een volhoudende garnizoenscommandant te danken dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima zaterdag in Maastricht de 200e verjaardag van het Koninkrijk kunnen vieren. Ze doen dat samen met het Belgische koningspaar, de groothertog en groothertogin van Luxemburg en de Duitse bondspresident, waarmee de viering een bijzonder internationaal tintje krijgt.

De aanwezigheid van de buitenlandse gasten past ook in de multinationale geschiedenis en internationale oriëntatie van Maastricht. Maar dat de stad nog deel uitmaakt van Nederland, is de verdienste van generaal Bernard Dibbets. Die verhinderde dat Maastricht in 1830, toen België koos voor onafhankelijkheid, zich net als de rest van Limburg aansloot bij de nieuwe staat.

Dat zorgde er mede voor dat bij boedelverdeling na de vechtscheiding tussen Noord- en Zuid-Nederland de oostelijke helft van Limburg behouden bleef voor koning Willem I, die dankzij een Pruissisch garnizoen in Luxemburg-stad ook het oostelijke deel van het door hem bestuurde groothertogdom Luxemburg kon behouden.

Bij de festiviteiten in Maastricht, onderdeel van de 2 jaar durende viering van de stichting van het Koninkrijk der Nederlanden, is die gezamenlijke historie uitgangspunt, maar staat de toekomst centraal.