Tatoi

Voormalig Grieks paleis Tatoi bedreigd door bosbranden

Tatoi, een voormalig landgoed van de Griekse koninklijke familie, wordt bedreigd door de hevige bosbranden in de regio. Aangejaagd door de zwaarste hittegolf in decennia komen de vlammen in de buurt van het zomerverblijf. Uit voorzorg heeft het ministerie van Cultuur duizenden kostbaarheden uit het paleis gehaald, melden Griekse media.

Het paleis

Bij het paleis ligt ook een begraafplaats waar verschillende royals hun laatste rustplaats hebben gevonden. Onder andere prins Andreas, de vader van de Britse prins Philip ligt er begraven en vijf koningen waaronder de in 1964 overleden koning Paul. Hij is de vader van koningin Sofia van Spanje en koning Constantijn, de laatste koning van de Grieken.

Afschaffing monarchie

Het is inmiddels al bijna 50 jaar geleden dat de Grieken in een referendum instemden met afschaffing van de monarchie. Constantijn verliet in 1967 al het land nadat een poging mislukte om de eerder dat jaar na een staatsgreep aan de macht gekomen junta opzij te zetten.

Tatoi

Het koninklijk landgoed Tatoi werd door de Griekse regering in beslag genomen. Door de jaren heen waren er diverse plannen met het paleis. Eerder dit jaar werd bekend dat er een museum en hotel moet komen.

LEES OOK: IN BEELD: PRINS PHILIPPOS VAN GRIEKENLAND

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.