×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Toekomst keizershuis is onduidelijk

  Voorlopig geen politiek debat

  Toekomst keizershuis is onduidelijk

  De Japanse regering durft het niet aan om nu al een debat te beginnen over de toekomst van de monarchie.


  Premier Shinzo Abe heeft besloten de discussie uit te stellen tot na 19 april volgend jaar. Wanneer kroonprins Fumihito (ook Akishino genoemd) tijdens een plechtigheid officieel verklaart de nieuwe troonopvolger te zijn. Reden voor het uitstel is volgens waarnemers onenigheid over het onderwerp in Abes eigen liberaal-democratische partij.

  Het keizershuis kent nog maar een heel smalle basis vanwege de strikte regel dat alleen een man keizer kan worden. Naast Fumihito (54) komen alleen nog zijn zoontje Hisahito (13) en oom Masahito (ook Hitachi genoemd, 84) daarvoor in aanmerking. Vrouwen zijn uitgesloten en moeten zelfs het keizershuis verlaten wanneer ze trouwen.

  Een oplossing ligt echter niet voor de hand, gezien de tegengestelde meningen binnen met name Abes conservatieve achterban. Terwijl de Japanse bevolking blijkens opiniepeilingen in overgrote meerderheid (81 procent) voor openstelling van het keizerschap voor vrouwen is. Toch durft het parlement dat niet eens voor te stellen.

  Alternatieve voorstellen zijn terug te grijpen op zijtakken van de keizerlijke familie die in 1947 bij het aannemen van de door de Amerikaanse bezetter opgestelde grondwet zijn afgesneden, of om vrouwen ook na hun huwelijk nog te laten functioneren in het keizershuis. Op die manier kunnen de omvangrijke taken beter worden verdeeld, want de komende jaren dreigt, gezien de huwbare leeftijd van veel van de prinsessen, een ware uittocht.

  8 december 2019 - 13:12