Thaise politie: kritiek op monarchie is verboden

De Thaise politie heeft studenten en scholieren nadrukkelijk gewaarschuwd bij hun protesten tegen de regering van generaal Prayut Chan-o-cha en tegen het verbieden van de 'Future Forward'-partij niet ook kritiek te uiten op de monarchie.

Dat zei kolonel Kissana Phathacharoen in reactie op de demonstraties en sit-ins die jongeren de afgelopen tijd op scholen en universiteiten hebben gehouden.

“Ze moeten oppassen dat ze de wet niet overtreden en moeten afblijven van de monarchie”. Citeerde de Engelstalige nieuwssite Khaosod de politiechef. “Laat me benadrukken dat de politie tegen niemand vecht. We strijden alleen tegen mensen die de wet overtreden”, aldus Kissana. Op beledigen van het koningshuis en alles dat daar mee te maken heeft, staat in Thailand een gevangenisstraf van vijftien jaar.

Khaosod meldde zaterdag dat er bij de protesten op subtiele wijze was verwezen naar de monarchie en naar koning Vajiralongkorn. Vanwege de wet op majesteitsschennis kon de website echter niet benoemen of beschrijven wat die verwijzingen precies waren. Omdat Khaosod dan zelf in overtreding zou zijn.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen