Prinses Margriet begraafplaats

Prinses Margriet hoort in Groesbeek verhalen van overleden soldaten

Prinses Margriet hoorde maandagmiddag op de Canadese erebegraafplaats in Groesbeek tijdens haar bezoek aan de expositie The Faces of Groesbeek de verhalen van zes Canadese militairen die daar begraven liggen en alle zes tijdens de Tweede Wereldoorlog of meteen daarna gestorven zijn. Op het slagveld, maar ook door een triest ongeluk zoals bij Herbie Stitt.

Herbie Stitt was na stevige gevechten bij Otterlo na terugkeer in zijn kamp, een dutje gaan doen in het hoge gras. Zijn tank had hij achter de kerk geparkeerd. Hij was moe en voldaan en was die ochtend zelfs onderscheiden met de dapperheidsmedaille Distinguished Conduct Medal. Maar de chauffeur van een brandstoftank zag hem niet liggen toen hij het terrein opreed om te keren. Herbert Dixon Stitt (23) werd overreden en overleed nog diezelfde dag.

“Heel triest”, zei prinses Margriet. Dit was niet het enige verhaal met een trieste afloop dat ze tijdens haar wandeling over de begraafplaats en bezoek aan de expositie te horen kreeg van vrijwilligers die de levensgeschiedenissen van militairen hadden uitgezocht en opgetekend.

Zie hier een heerlijke throwback van Pieter en Margriet

Een gezicht

Ook de Canadees William Brown (29) doorstond in West-Brabant de hevigste gevechten en kreeg voor zijn moed en inzet de dapperheidsmedaille. In december 1944 verloor hij zijn leven toen hij in het donker op de fiets op weg van Grave naar Oss werd aangereden door een Canadese legertruck. Een fataal ongeluk stelde de militaire rechtbank later vast.

De prinses luisterde ook naar het droeve relaas van Martin Shields (24) die tussen Italië en Nederland alle gevechten doorstond en overleefde, om uiteindelijk na een feestavond begin juli 1945 te verdrinken in het Merwedekanaal. De omstandigheden hoe dit kon gebeuren zijn niet bekend.

“Zoveel verschillende verhalen, en vaak ook met zo’n afloop”, wist Dick Akerboom van de stichting Faces to Graves, die de expositie organiseerde en de verhalen verzamelde. Met The Faces of Groesbeek krijgen de honderden graven op de over Duitsland uitkijkende begraafplaats Groesbeek een ‘gezicht’, en van een zesde deel is ook het verhaal achter dat gezicht in kaart gebracht. “Dat zijn we aan deze jongens verplicht”, aldus initiatiefneemster Alice van Bekkum.

Beeld en bron: ANP