×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Oman neemt afscheid van sultan Qaboos

  Ook Windsors betuigen hun medelijden

  Oman neemt afscheid van sultan Qaboos

  Duizenden Omani’s hebben zaterdagmiddag de begrafenis bijgewoond van sultan Qaboos. Die overleed vrijdag na een lang gevecht met kanker. Qaboos was 79 jaar en regeerde de Golfstaat bijna vijftig jaar.

  Het stoffelijk overschot van sultan Qaboos werd eerst vanuit het Bait Al Barakah paleis overgebracht naar de grote moskee van Muscat, de Sultan Qaboos Grand Mosque. Daar was het gebed voor de doden uitgesproken door de Groot Moefti van Oman, sjeik Ahmed bin Hamad al Khalili. Bij het gebed waren leden van de regering, de koninklijke familie en de strijdkrachten aanwezig, alsmede de nieuwe sultan Haitham.

  Vervolgens was de overleden sultan naar zijn laatste rustplaats gebracht, de koninklijke begraafplaats in de wijk Bausher van de hoofdstad Muscat. Daar hadden zich duizenden mensen verzameld, zo meldde de Times of Oman. Naast gewone Omani’s waren ook hier de nieuwe sultan, leden van regering en strijdkrachten en de Staatsraad aanwezig om de laatste eer te bewijzen.

  Prins William blij sultan Qaboos nog te hebben ontmoet

  Een “diep bedroefde” Britse prins William heeft zaterdagavond gereageerd op het overlijden van sultan Qaboos van Oman. De hertog van Cambridge was begin vorige maand nog op bezoek in de Golfstaat. Hij had daar een korte ontmoeting met de zieke sultan, die kort daarna afreisde naar het universiteitsziekenhuis in Leuven. Het verblijf daar werd afgebroken omdat verdere medische behandeling geen nut meer had.

  “Ik was echt vereerd tijd door te brengen met Zijne Majesteit tijdens mijn bezoek aan Oman vorige maand. Het was duidelijk van iedereen die ik ontmoette dat hij met grote genegenheid zal worden herinnerd”, aldus prins William. “Zijne Majesteit was onwrikbaar in zijn toewijding het leven van zijn volk te verbeteren en in zijn besluit te werken aan regionale stabiliteit.”

  “Ik ben dankbaar voor de jarenlange vriendschap van Zijne Majesteit met mijn familie en het Verenigd Koninkrijk”, vervolgde hij. “Ik betuig mijn oprechte deelneming aan het Omaanse volk en wens een persoonlijke boodschap van vriendschap te sturen nu Oman rouwt om de dood van Zijne Majesteit.”

  Koningin Elizabeth stuurde eveneens haar deelneming naar Oman. Ze noemde de toewijding van de sultan aan de ontwikkeling van zijn land en de zorg voor zijn mensen “een inspiratie”. Volgens de Queen zal de sultan “worden herinnerd voor zijn wijze leiderschap en zijn toewijding aan vrede en begrip tussen naties en geloven”. Net als William noemde ze Qaboos “een goede vriend van mijn familie”. Het staatsbezoek aan Oman in 2010 “blijft een dierbare herinnering”, aldus Elizabeth.

  12 januari 2020 - 14:50