Monarchie is belediging voor de mensheid’

De Boliviaanse president Evo Morales heeft woensdag uitgehaald naar landen met een monarchie. Een regeringsvorm waarin een monarch aan het hoofd staat, is volgens Morales 'een belediging voor de mensheid' en voor 'het leven'. Hij zei dat tijdens een vergadering van een internationale vakbond.

"Met excuses aan sommige leiders in Europa en andere continenten, maar hoe is het mogelijk dat er in deze tijden monarchieën zijn'', vroeg Morales zich af. Maar, zo voegde hij er nog aan toe, hij respecteert monarchiën wel. Bolivia is zelf een republiek.

Morales is sinds 2006 aan de macht in het Zuid-Amerikaanse land. Aan het eind van dat jaar kwam hij naar Nederland voor een staatsbezoek, waar hij onder meer prinses Beatrix ontmoette, die toen nog koningin was. In april van dit jaar had hij een ontmoeting met koningin Máxima tijdens een kort beleefdheidsbezoek dat hij aan ons land bracht.

De tweede termijn van Morales als president loopt dit jaar af. In oktober zijn er weer verkiezingen. Morales wil dan voor de derde keer gekozen worden.