Massale belangstelling voor bezoek aan Madrid

De belangstelling van de Spaanse media voor het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan het Zuid-Europese land is woensdag enorm. Bij het koninklijk paleis Zarzuela aan de rand van Madrid verzamelden zich voor de ontvangst van het Nederlandse koningspaar meer dan 80 journalisten, fotografen en cameramensen. Ook bij het Spaanse parlement was er veel belangstelling.

Dat er zoveel media afkomen op het bezoek – veel meer dan bij de vier eerdere koninklijke beleefdheidsbezoeken – heeft vooral te maken met de Argentijnse wortels van koningin Máxima, die altijd al veel aandacht krijgt in de Spaanstalige pers. Dat Willem-Alexander en Máxima elkaar voor het eerst in Spanje ontmoetten, geeft een extra romantisch randje aan haar band met Spanje. De vriendschap met het Spaanse kroonprinselijk paar speelt eveneens een rol.

De Spaanse media maken ook vergelijkingen tussen Willem-Alexander en de eigen troonopvolger prins Felipe. De Nederlandse troonswisseling leidde in Spanje tot discussie over koning Juan Carlos, die even oud is als prinses Beatrix. Felipe is klaar voor het grote werk, zo menen veel Spanjaarden. Maar de koning wil van geen aftreden weten. “Een koning treedt niet af”, vindt ook zijn echtgenote koningin Sofía.