×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Margriet blijft voorlopig houder Prinsjesdagrecord

  Prinses is met 52 achtereenvolgende optredens moeilijk te evenaren

  Margriet blijft voorlopig houder Prinsjesdagrecord

  In de Ridderzaal komt dinsdagmiddag een einde aan de recordreeks van prinses Margriet. Die is voor het eerst sinds 1961 niet aanwezig bij het voorlezen van de Troonrede. Met 52 achtereenvolgende optredens op Prinsjesdag heeft de prinses het familierecord in handen. Oudste zus Beatrix is als prinses en als koningin weliswaar één keer meer in de Ridderzaal verschenen, maar haar reeks werd vier keer onderbroken (1957, 1959, 1968 en 1969).


  Prinses Margriet maakte voor het eerst haar opwachting bij de opening van het parlementaire jaar in 1961. In een open koets reed ze met haar zussen Beatrix en Irene naar de Ridderzaal. Daar zaten de drie prinsessen naast hun ouders, koningin Juliana en prins Bernhard, op het podium.

  Margriet heeft daarna nooit meer overgeslagen; Irene viel in 1964 af door haar huwelijk met de Spaanse troonpretendent prins Carlos Hugo en Beatrix liet verstek gaan tijdens haar zwangerschappen eind jaren 60. Ook Margriets echtgenoot Pieter van Vollenhoven bleek een trouw bezoeker van de plechtigheid op de derde dinsdag van september. Hij heeft er sinds 1967 niet minder dan 46 achtereenvolgende optredens opzitten.

  Koningin Juliana zag haar reeks onderbroken door de oorlogsjaren, terwijl koningin Wilhelmina ondanks 50 jaar op de troon dat aantal keren op Prinsjesdag niet haalde vanwege ziekte en politieke strubbelingen aan het begin van de 20e eeuw. Willem-Alexander is dinsdag voor de 28e keer aanwezig op Prinsjesdag.

  Foto: 18 september 1962. Koningin Juliana leest de troonrede voor. Prinses Margriet zit uiterst rechts op het podium.

  17 september 2013 - 10:29