×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Margareta herinnert zich reis naar ‘verboden planeet’

  Alles begon als een humanitaire missie

  Margareta herinnert zich reis naar ‘verboden planeet’

  Het was als een reis naar een 'verboden planeet'. Zo omschreef Margareta, het hoofd van het Roemeense koningshuis, de eerste keer dat ze naar haar vaderland kon vliegen.


  Dat was zaterdag op de dag af dertig jaar geleden. Reden voor een reeks festiviteiten in Boekarest, in aanwezigheid van onder anderen kroonprins Leka van Albanië.

  Margareta en haar zus Sofia waren de eerste leden van de koninklijke familie die in 42 jaar weer voet op Roemeense bodem zetten nadat hun vader koning Mihai op 4 januari 1948 door het toenmalige communistische regime letterlijk op de trein was gezet. De nieuwe machthebbers in 1990 – deels leden van het oude regime van de in december 1989 afgezette en doodgeschoten dictator Nicolae Ceausescu – weigerden Mihai toestemming terug te keren, uit vrees voor hun eigen hachje gezien zijn populariteit.

  Vandaar dat Margareta als eerste in het vliegtuig van Swissair stapte naar Boekarest vloog, waar ze nog nooit was geweest. “Dat was altijd verboden geweest.” De eerste reis naar Roemenië was destijds vooral een humanitaire missie. Margareta en Sofia wilden hulp bieden aan kinderen in nood, weeskinderen en bejaarden die verkommerden in onverwarmde flats. “Kinderen met aids werden aan hun lot overgelaten”, herinnerde Margareta zich.

  Welzijnsstichting

  Haar verblijf leidde ertoe dat ze een half jaar later een welzijnsstichting oprichtte, waarvoor wereldwijd geld werd ingezameld zodat de hulp meer structuur en continuïteit kon krijgen. In het Nationaal Theater van Boekarest werden zaterdag in aanwezigheid van de koninklijke familie de schijnwerpers gezet op het werk van de koninklijke stichting die dit jaar dus haar 30e verjaardag viert. “Veel is bereikt, maar veel moet nog gebeuren”, aldus Margareta (70).

  Buitenlandse benefietgala’s hebben jaren geleden al plaats gemaakt voor geldinzamelingen en benefietconcerten in Roemenië zelf. Zo’n muzikaal evenement is er ook zaterdagavond in het Atheneum, de beroemde Roemeense concertzaal recht tegenover het voormalige Koninklijk Paleis. Margareta heeft na afloop van het gala een diner in datzelfde paleis, dat ze voor bijzondere evenementen kan gebruiken.

  18 januari 2020 - 19:30