Placeholder

Koninklijke invasie in Normandië

Normandië is vrijdag weer even het gebied waar koningen, koninginnen, prinsen en groothertogen elkaar treffen. Allereerst bij de lunch met de Franse president François Hollande in een kasteel net buiten Caen - 5 topkoks zijn gevraagd het menu samen te stellen en uit te voeren - en daarna bij de internationale herdenking van de geallieerde invasie in 1944.

Donderdag nam de Belgische prinses Claire namens koning Filip alvast een voorschot op de koninklijke invasie van dit stukje Frankrijk. Bij de 'Brug van de Belgen' in Deauville-Trouville nam ze deel aan een Frans-Belgische herdenking voor de slachtoffers van operatie Overlord. Ook de Britse prins Charles en zijn vrouw Camilla doorkruisten het gebied, om met Britse veteranen te praten – van voormalige parachutisten tot zweefvliegers.

De Britse koninklijke familie spant de kroon wat aantal deelnemers aan de herdenkingen betreft. Koningin Elizabeth (88) en prins Philip (volgende week 93) arriveerden donderdag in Parijs voor een 3-daags staatsbezoek. Daarin staat de D-day herdenking centraal. Maar naast Charles en Camilla, die ook vrijdag weer op pad gaan, komen ook William en echtgenote Catherine naar Normandië.

Plechtigheid

Zij zijn onder meer bij een plechtigheid in Arromanches, waar vrijdagochtend koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prins Jaime stilstaan bij de Nederlandse bijdrage aan de bevrijding van Frankrijk, en daarna van heel West-Europa. Het Nederlands gezelschap gaat daarna naar de gezamenlijke lunch, met onder meer de presidenten van Amerika, Oekraïne, Polen, Rusland en Italië.

Ander genodigden zijn koning Filip en koningin Mathilde van België, het Luxemburgse groothertogelijk paar, aangevuld met oorlogsveteraan groothertog Jean (93), koningin Margrethe van Denemarken en koning Harald van Noorwegen.