×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koninklijke eer voor Nelson Mandela

  Ook koning Filip en kroonprinses Victoria naar herdenkingsdienst

  Koninklijke eer voor Nelson Mandela

  Bij de herdenkingsdienst voor Nelson Mandela dinsdag zijn de Europese koningshuizen goed vertegenwoordigd. Er moest echter aan verschillende hoven wel worden gegoocheld met de agenda. Het Noorse en Zweedse koningshuis hebben dinsdag ook verplichtingen in eigen land met de uitreiking van de Nobelprijs voor de vrede in Oslo en de overige Nobelprijzen in Stockholm.


  Kroonprins Haakon vertegenwoordigt dinsdag in Johannesburg zijn vader koning Harald, die het bij de uitreiking van de vredesprijs ook moet stellen zonder de van een nekoperatie herstellende kroonprinses Mette-Marit. De Zweedse koning Carl Gustaf moet het dinsdag stellen zonder zijn beide dochters. Kroonprinses Victoria gaat naar Zuid-Afrika en prinses Madeleine laat zich excuseren vanwege haar zwangerschap.

  Het Belgische hof maakte zondag bekend dat koning Filip naar de plechtigheid gaat. Denemarken vaardigt kroonprins Frederik af naar het voetbalstadion waar de herdenkingsdienst wordt gehouden. Uit Spanje gaat prins Felipe, die wordt vergezeld door premier Rajoy.

  Luxemburg

  Luxemburg maakte eerder al bekend dat groothertog Henri zou gaan en de RVD voegde daar zaterdag aan toe dat koning Willem-Alexander op 10 en 11 december in Johannesburg en Pretoria zal zijn. Behalve naar de herdenkingsdienst gaat hij ook de laatste eer bewijzen in het Uniegebouw in de hoofdstad.

  De audiëntie die de koning dinsdag zou hebben met de president van Burundi is van de baan en het lijkt erop dat hij woensdag ook zal ontbreken bij de uitreiking van de Prins Claus Prijs 2013. Koningin Máxima moet dit jaar eveneens overslaan. Zij is eveneens in Afrika. Ze begint maandag aan een 5-daags bezoek aan Ethiopië en Tanzania.

  Verenigd Koninkrijk

  Koningin Elizabeth houdt volgend jaar een eigen herdenkingsdienst voor Mandela. Dat gebeurt in Westminster Abbey op een nog nader te bepalen datum. Het is voor het eerst dat voor een niet-Brit zo'n herdenking wordt gehouden. Mandela en Elizabeth, door de Zuid-Afrikaan aangeduid als 'mijn vriendin Elizabeth' konden het goed met elkaar vinden.

  De Britse koningin is dinsdag niet in Johannesburg voor de herdenkingsdienst daar. De verwachting is dat prins Charles en mogelijk ook Camilla naar Zuid-Afrika zullen gaan.

  Koningin Elizabeth liet na het overlijden van Mandela weten 'diepbedroefd' te zijn. Ze ontmoette Mandela voor het eerst in 1991 tijdens een top van het Gemenebest in Zimbabwe. Mandela was toen net een jaar vrijgelaten na een gevangenschap van 27 jaar.

  8 december 2013 - 13:05