×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koningin Mathilde: moeder-zijn staat boven majesteit

  De aanspreektitel is van onderschikt belang'

  Koningin Mathilde: moeder-zijn staat boven majesteit

  Vorige week werd bekend dat koningin Mathilde van België, anders dan haar schoonmoeder Paola, voortaan wenst als Majesteit aangesproken te worden in plaats van mevrouw. Dit mede omdat er nu in België drie koninginnen zijn, zodat er op deze manier een duidelijk verschil ontstaat. Tijdens een ontmoeting met de Belgische pers in New York donderdag kreeg ze daarom de vraag voorgelegd wat de reden is. Ze ging er echter niet direct op in. Ze leek bij het formuleren van haar antwoord het Nederlandse voorbeeld in gedachten te hebben gehad, dat Willem-Alexander gaf in een interview aan de vooravond van zijn inhuldiging. 'Ik wil zo dicht mogelijk bij de bevolking staan. Vroeger al als echtgenote van de kroonprins. Nu als die van de koning', vertelde ze aan Het Nieuwsblad. En vervolgens. 'De aanspreektitel is van ondergeschikt belang'.


  ‘Ik ben in de eerste plaats moeder, en dan koningin’, zei koningin Mathilde. Nog altijd blijft Filip de kinderen naar school brengen en haalt Mathilde ze ’s middags weer op. ‘Als pyschologe van opleiding vind ik het belangrijk dat de routine in het leven van onze kinderen gehandhaafd wordt. Vanuit die filosofie is het makkelijker om veranderingen door te voeren. Als ik naar Elisabeth kijk, zie ik een gelukkig en lief kind. Ze heeft het erg naar haar zin op school.’ Ook sprak de koningin over hoe de vier kinderen de troonswisseling van 21 juli hadden meegemaakt. ‘Ze hebben genoten van de dag, zeker van het militair defilé. Ik ben trots op hen. Ze gedroegen zich voorbeeldig, ondanks de hitte. Toen Eléonore haar schoenen wilde uitdoen, wees haar broer haar terecht’.

  20 september 2013 - 06:45