Koningen, prinsen en emirs op condoleancebezoek in Oman

De nieuwe sultan van Oman, Haitham, heeft zondag een stroom buitenlandse bezoekers op condoleancebezoek gekregen in het Al Alam paleis in Muscat.

Haitham (65) is de opvolger van zijn vrijdag overleden neef sultan Qaboos (79) die bijna vijftig jaar over de strategisch gelegen Golfstaat regeerde.

De condoleancebezoeken volgen een vast stramien, zo toonden beelden van Oman TV dat de ontvangsten in achtereenvolgende samenvattingen uitzendt. De sultan verwelkomt de belangrijkste gasten halverwege de immense paleiszaal, begroet ook de meegekomen delegatie en neemt de bezoeker dan mee naar de gereedstaande stoelen.

In de zaal bevinden zich honderden Omaanse functionarissen, leden van de regering en de koninklijke familie die toekijken bij de ontvangsten. Zo kwamen zondagochtend in korte tijd onder meer koning Hamad van Bahrein, emir Sabah van Koeweit, emir Tamim van Qatar, kroonprins Mohammed bin Zayed namens de Verenigde Arabische Emiraten en de Britse prins Charles langs.

Koning naar Oman voor afscheid sultan Qaboos

Later wordt ook koning Willem-Alexander verwacht. Die heeft de nieuwe sultan al een paar keer ontmoet, onder meer bij zijn eigen inhuldiging in Amsterdam in 2013. Willem-Alexander bezocht Oman als prins al eens voor een officieel bezoek en daarna met zijn moeder koningin Beatrix voor een staatsbezoek (2012). Dat werd een jaar eerder nog voorafgegaan door een privédiner bij sultan Qaboos, als goedmakertje voor het op dat moment uitstellen van het geplande staatsbezoek.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken reist namens Nederland met de koning mee, meldt de Rijksvoorlichtingdienst.

De nieuwe sultan, Haitham al-Said, ontvangt zondag, maandag en dinsdag in het Al Alam-paleis in de Omaanse hoofdstad Masqat mensen die hun medeleven komen betuigen.

 

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen