×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koning Filip wint vertrouwen en is erg populair

  Meer vertrouwen tijdens koningschap dan als prins

  Koning Filip wint vertrouwen en is erg populair

  Als koning boezemt Filip meer vertrouwen in dan als prins, bleek dit weekend uit een peiling van de Belgische kranten en zenders De Morgen, Le Soir, RTL en VTM.


  In juni had 51 procent van zijn onderdanen veel vertrouwen in hem, in augustus was dat al 69 procent. De Vlamingen reageren volgens de peiling wel lauwer op het koningshuis dan de Walen en Brusselaars. Een kleine 60 procent in Vlaanderen vertrouwt Filip voldoende, in Franstalig België loopt dat op tot 82 procent.

  Wat wel gelijk loopt, is dat hij bij de Vlamingen en Franstaligen de laatste drie maanden alleen maar populairder geworden is. Toch blijft er nog twijfel heersen over zijn takenpakket. Ruim de helft van de Vlamingen meent dat de rol van de koning is uitgespeeld bij de regeringsvorming. Zij willen niet langer dat de koning de informateur of formateur aanduidt na de verkiezingen. De Franstaligen zijn een totaal andere mening toegedaan: 80 procent gaat ermee akkoord dat de koning de informateur benoemt.

  Ten slotte blijkt uit de peiling dat ruim 40 procent van de Vlamingen Filip liever een symbolische rol ziet vervullen, 60 procent vindt dat zijn bevoegdheden moeten veranderen.

  1 september 2013 - 11:12