Juan Carlos niet blij met abdicatie van Beatrix

De Spaanse koning Juan Carlos is niet blij geweest met de aankondiging van koningin Beatrix dat zij na een regeringsperiode van 33 jaar plaatsmaakte voor haar oudste zoon prins Willem-Alexander. Dat opende in Spanje namelijk meteen een debat over het koningschap van Juan Carlos. Hij zou er goed aan doen het voorbeeld van Beatrix te volgen, zo viel menig keer te horen. En dat was tegen het zere been van de koning.

Juan Carlos wil van geen aftreden weten. Het voorbeeld van Beatrix en daarna ook van de Belgische koning Albert, de paus en de emir van Qatar, verdient in zijn ogen geen navolging. Hij heeft een opdracht voor het leven en bovendien is er nog veel werk te verzetten voor Spanje, aldus de opvatting van de in 1975 op de troon gekomen koning.

De Spaanse koning kan dat woensdag nog eens duidelijk maken wanneer zijn nieuwe Nederlandse collega koning Willem-Alexander samen met koningin Máxima op kennismakingsbezoek komt.

Rajoy

De bezoekers worden op de militaire luchthaven Torrejón afgehaald door het Spaanse troonopvolgerspaar Felipe en Letizia, oude bekenden en vrienden van Willem-Alexander en Máxima. Op weg naar het Zarzuela paleis hebben ze de kans snel bij te praten alvorens de ontvangst plaatsvindt door koning Juan Carlos en koningin Sofia. Aansluitend is er een lunch, waarbij ook Infanta Elena aanzit.

Het middagmaal wordt gevolgd door een ontvangst in het Spaanse parlement en een ontmoeting met premier Mariano Rajoy.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen