×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koninklijke familie keert terug in Italië

  'Kroonprins' maakt nieuws op alle zenders bekend

  Koninklijke familie keert terug in Italië

  Prins Emanuele Filiberto, kleinzoon van de laatste regerende koning van Italië, heeft donderdagavond op de commerciële televisie de terugkeer aangekondigd van de koninklijke familie.


  De zenders onderbraken daarvoor op alle zenders de normale programmering. Eerder op de dag had Emanuele Filiberto via zijn eigen sociale mediakanalen al laten weten dat er een belangrijke mededeling op komst was.

  “Goedenavond aan alle Italianen. Ik heb de plicht de terugkeer van de koninklijke familie officieel aan te kondigen. Het is tijd om terug te keren, te zorgen voor de rust, het vertrouwen en de elegantie die vandaag de dag meer dan ooit nodig zijn”, zei de prins van Venetië, zoals zijn dynastieke titel luidt. Hij zou nu de kroonprins van Italië zijn, als Italië nog een monarchie was geweest.

  “Geleid door een sterk plichtsbesef heeft de koninklijke familie als doel burgers te beschermen en om met hernieuwd optimisme naar de toekomst te kijken. Bedankt allemaal. De koninklijke familie komt terug,” aldus de korte boodschap. Een nadere toelichting over het hoe en wat van de terugkeer gaf Emanuele Filiberto (47) niet.

  Referendum

  Zijn grootvader Umberto II was na de Tweede Wereldoorlog in 1946 slechts ruim een maand koning totdat de Italianen in een niet geheel correct verlopen referendum kozen voor afschaffing van de monarchie, waarna Umberto het land moest verlaten. De koninklijke familie vestigde zich uiteindelijk in Zwitserland, waar Emanuele Filiberto in 1972 in Genève werd geboren.

  Met zijn vader Vittorio Emanuele (82), die nu koning zou zijn als Italië nog een monarchie zou zijn, vocht hij jarenlang tegen het verbod voor mannelijke leden van het huis van Savoia om Italië te betreden. Uiteindelijk met succes. In 2002 maakte hij met zijn ouders zijn eerste officiële reis naar Italië. In de afgelopen jaren is de prins meer opgevallen door zijn tv-werk dan door koninklijke representatie, al speelde hij al langer met de oprichting van een monarchistische partij.

  15 november 2019 - 09:20