×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Futuristische Willem-Alexander in Provinciehuis

  Gery Bouw maakte winnend ontwerp voor Noord-Brabant

  Futuristische Willem-Alexander in Provinciehuis

  Op bijna alle plekken zijn de staatsieportretten van koningin Beatrix intussen vervangen voor die van Willem-Alexander. Voor alle borstbeelden en andere kunstwerken die in overheidsgebouwen en publieke ruimten staan heeft dat meer voeten in de aarde. De provincie Noord-Brabant schreef daarom een wedstrijd uit voor een beeld van de nieuwe koning dat in de Statenzaal van het Provinciehuis in 's-Hertogenbosch moet komen. De Eindhovense Gery Bouw diende het winnende ontwerp in van een eigentijds kunstwerk van glas.


  Ze combineerde een klassieke zandstraaltechniek op twee lagen van glas, twee verschillende, maar elkaar aanvullende afbeeldingen. Zo ontstaat een derde dimensie die er vanaf elk punt anders uitziet. Daarnaast gebruikt Bouw een LED-verlichting die subtiel door het glas heen schijnt, die zorgt voor het langzaam veranderen van de uitdrukkingen in het beeld. “Met het portret van koning Willem-Alexander wil ik een eigentijds, dynamisch beeld realiseren,” beargumenteert Gery Bouw. “Een dynamisch vorst die zetelt vanuit een oude traditie maar ook als een eigentijdse koning die denkt en leeft met de waarden en normen van deze tijd. Het oude en het nieuwe is in hem verenigd.” In december wordt het beeld daadwerkelijk geplaatst in de zaal, tussen Willem-Alexander’s voorgangers. Met het winnen laat het ontwerp van Bouw twee traditionele gebeeldhouwde kunstwerken achter zich. Onder andere Commissaris van de Koning Wim van de Donk, kunstenaars en gewone Brabanders zaten in de jury.

  18 september 2013 - 14:39